+34 971 25 98 60

 

PLA D'ASSESSORAMENT ALS CENTRES EDUCATIUS (PACE)

 

Assessorament

Línia de recerca

Assessora

Fotografia

Transformar els espais per transformar la pràctica educativa. Repensar els espais educatius: ambients i espais per a l'aprenentatge

Innovació educativa i qualitat en l'educació

Maria Antònia Riera Jaume Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Descripció de l'assessorament

En aquests últims anys s'han anat generant en el nostre context, experiències en Educació Infantil i Primària centrades inicialment en una nova organització i distribució dels espais del centre, però que comporten innovacions metodològiques i canvis educatius importants. Ja són molts els centres que incorporen el treball per ambients en el seu projecte. Aquesta proposta de transformació dels espais implica en molts casos un replantejament del projecte educatiu, de manera que l'escola es va transformant en un sistema més obert, flexible i dinàmic. En el pla educatiu es transfereix l'ús del concepte ambient a les condicions òptimes perquè l'aprenentatge tingui lloc i aleshores ensreferim als «ambients d'aprenentatge». Entendre l'espai com ambient d'aprenentatge ens remet a l'escenari on se generen condicions favorables per al desenvolupament i l'aprenentatge. No obstant això, la proposta del treball per ambients va més enllà d'una simple reconversió i ús dels espais. Suposa organitzar l'espai, el temps i recursos de manera que s'aconsegueix un espai més ric, grups més reduïts i heterogenis i això permet ampliar les oportunitats d'experimentació, investigació, joc i relació. Davant els nous reptes del canvi i els processos d'innovació educativa ens hem de plantejar el redisseny dels espais perquè aquests estiguin al servei del projecte educatiu. Partim del convenciment que la transformació dels espais acompanya també la transformació educativa, i que els espais són fonamentals per crear contextos adequats per a l'aprenentatge i el benestar. L'assessorament pretén acompanyar els centres educatius en la reflexió, creació, implementació i avaluació d’entorns i espais educatius. L'objectiu de l'assessorament és ferun acompanyament i formació en els centres educatius d´Infantil i Primària en relació amb el disseny de metodologies docents relacionades amb els ambients d’aprenentatge, com també afavorir processos d'avaluació en relació amb la transformació dels espais educatius en els centres com element potenciador dels processos d’innovació educativa.

Plantejam així un projecte formatiu que es pot estructurar en 3 /4 fases i que es pot desenvolupar al llarg de tres cursos escolars: fase d’aproximació, fase d’implementació, fase de consolidació i fase de comunicació.

Experiència del grup en recerca i assessorament en aquesta temàtica

Recentment s'ha constituït el Grup per a l'Assessorament i la Innovació en Àmbits Educatius pel Benestar, format per membres del GITED, el Grup de Recerca en Art i Educació de la UIB (GRAIE) i membres del grup associat de l'IRIE Grup de Recerca d'Educació Infantil, coordinat per la Dra. Maria A. Riera.

Els membres del grup impartim docència en els estudis deGrau d'Educació Infantil en matèries relacionades amb Estratègies d’Intervenció Educativa, així com en l’àrea d’Expressió Artística. Per tant, l’actualització didàctica i l’apropament a models educatius capdavanters és un compromís que assumim en el nostre quefer professional. Des d’aquest compromís hem anat creant ponts entre la formació inicial i la formació contínua del professorat. Alguns membres del grup compten amb una llarga experiència de col·laboració amb la Conselleria d'Educació i Universitat enprogrames de formació a centres, així com impartint cursos i ponències relacionats amb la temàtica. El grup ha participat i dirigit projectes d’investigació centrats en l’anàlisi de bones pràctiques a l'etapa d’Educació Infantil, la qualitat dels contextos educatius i el disseny d’espais. Recentment, amb la participació en la recerca d'àmbit internacional del Plan Nacional de I+D+I: Diseño Curricular y Buenas Prácticas en Educación Infantil – EDU 2012-330972 (2012-2016). Des de fa uns anys col·laboram ambels Centres de Professorat de les diferents illes, impartint ponències i assessorant centres en relació amb la implementació del treball per ambients i els processos d'innovació educativa. Durant el curs 2016-17 el grup ha col·laborat amb el Conselleria d'Educació i Universitat i ha assessorat més de deu centres d'Educació Infantil amb aquest programa.