Introducció
Objectiu general
Donar suport, mitjançant l'aprenentatge continu, el desenvolupament educatiu, professional i personal de les persones en els àmbits de l'educació, la formació, la joventut i l'esport, dins d'Europa i fora del seu territori, amb l'objectiu de contribuir al creixement sostenible, a l'ocupació de qualitat i a la cohesió social, a més d'impulsar la innovació i reforçar la identitat europea i la ciutadania activa.
El programa serà un instrument clau per desenvolupar l'Espai Europeu d'Educació i recolzar la cooperació estratègica europea en el camp de l'educació i la formació, amb les seves corresponents agendes sectorials.
Objectius específics
El programa persegueix els següents objectius específics:
- Promoure la mobilitat per a l'aprenentatge de les persones i els col·lectius, així com la cooperació, la qualitat, la inclusió i l'equitat, l'excel·lència, la creativitat i la innovació a nivell de les organitzacions i les polítiques en l'àmbit de l'educació i la formació.
- Promoure la mobilitat per a l'aprenentatge no formal i informal i la participació activa entre els joves, així com la cooperació, la qualitat, la inclusió, la creativitat i la innovació a nivell de les organitzacions i les polítiques en l'esfera de la joventut.
-
Promoure la mobilitat per a l'aprenentatge del personal de l'àmbit esportiu, així com la cooperació, la qualitat, la creativitat i la innovació a nivell de les organitzacions esportives i les polítiques d'esport.
Prioritats del programa Erasmus+
- Inclusió i diversitat
- Transformació digital
- Medi ambient i lluita envers el canvi climàtic
-
Participació a la vida democràtica, valors comuns i compromís cívic
Característiques importants del programa Erasmus+
- Respecte pels valors de la UE
- Protecció, salut i seguretat dels participants
- Multilingüisme
- Dimensió Internacional
- Reconeixement i validació de les capacitats i qualificacions
- Comunicació sobre els projectes i els seus resultats per a maximitzar l’impacte
Qui pot participar al programa Erasmus+?
Les persones físiques constitueixen la principal població destinatària del Programa. El Programa arriba a aquestes persones principalment a través de les organitzacions, institucions, organismes i grups que articulen les activitats que reben suport del programa Erasmus+. Per tant, les condicions d'accés al Programa estan relacionades amb aquests dos agents: els "participants" (persones que participen en activitats del projecte Erasmus+ i que poden rebre una part de la subvenció de la UE destinada a cobrir els seus costos de participació) i les "organitzacions participants" (inclosos els grups informals de joves que participen en un projecte Erasmus+, ja sigui en qualitat de sol·licitants o de socis i treballadors autònoms). Les condicions de participació dels participants i de les organitzacions participants depenen del país on es trobin.
Participants en activitats de projectes Erasmus+
Per regla general, els participants en els projectes Erasmus+ han d'estar establerts en un Estat membre de la UE o en un tercer país associat al Programa. No obstant això, algunes accions, principalment dels àmbits de l'educació superior, l'educació i la formació professional, la joventut i l'esport, també estan obertes a participants de tercers països no associats al Programa.
Les condicions específiques de participació en un projecte Erasmus+ depenen del tipus d'acció de què es tracti.
En termes generals, els principals grups destinataris són els següents:
- Als projectes de l’àmbit de l’educació superior, els destinataris principals són els estudiants d’educació superior [cicle cort (cicles formatius de grau superior), primer, segon o tercer cicle], els professors universitaris i d’educació superior, el personal de les institucions d’educació superior, els formadors i professionals d’empreses;
- Als projectes de l’àmbit de l’educació i la formació professional, els destinataris principals són els aprenents i estudiants d’EFP, els professionals i formadors d’EFP, el personal de les organitzacions d’EFP inicials, els formadors i professionals d’empreses;
- Als projectes de l’àmbit escolar, els destinataris principals són els directors dels centres escolars, el professorat i el personal dels centres i els alumnes d’educació infantil, primària i secundària;
- Als projectes de l’àmbit de l’educació de persones adultes, els destinataris principals són els membres de les organitzacions d’educació no professional de persones adultes i els aprenents, els formadors i el personal d’educació no professional de persones adultes;
- Als projectes de l’àmbit de la joventut, els destinataris principals són els joves de tretze a trenta anys, els treballadors a l’àmbit de la joventut i el personal i els membres de les organitzacions actives a l’àmbit de la joventut;
- Als projectes de l’àmbit de l’esport, els destinataris principals són els professionals i voluntaris de l’àmbit de l’esport, els esportistes i els entrenadors.
De la presentació i l'execució dels projectes Erasmus+ se'n fan càrrec les organitzacions participants. Quan es selecciona un projecte, l'organització que ha presentat la sol·licitud es converteix en beneficiària d'una subvenció Erasmus+. Les organitzacions beneficiàries signen un conveni de subvenció que els dona dret a rebre suport financer per a l'execució del seu projecte.
Els beneficiaris dissenyaran una estratègia de comunicació i un pla de comunicació tenint en compte els següents factors:
- Els objectius de comunicació: els sol·licitants han de determinar què els agradaria aconseguir amb les seves activitats de comunicació específiques: conscienciar, promoure valors socials, desenvolupar noves associacions de cara al futur o influir en les polítiques i practiques.
- El públic o grup destinatari: els sol·licitants han de determinar a quines persones volen arribar i qui podria treure profit dels resultats del projecte. El públic o grup destinatari ha de definir-se de la manera més específica possible. Pot ser el públic en general, parts interessades específiques, experts i altres parts interessades, responsables de la presa de decisions, mitjans de comunicació, etc.
- Els canals i les activitats per arribar al públic destinatari: els sol·licitants han d’escollir els canals I les activitats més eficaços i apropiats per ajustar-se a les necessitats dels destinataris definits, com per exemple, xarxes socials, actes o publicacions.
- Els resultats del projecte (productes i efectes): Com per exemple, una guia de bones pràctiques, una eina o producte pràctics, informes de recerca de l’estudi, els coneixements i capacitats adquirits, etc. Els resultats també s’han de compartir o promocionar a la Plataforma de resultats dels projectes Erasmus+ (https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects)
- El calendari: Els sol·licitants han de planificar amb eficàcia el moment que es desenvoluparan les distintes activitats (vinculant-les a plans de treball/fites), acordar objectius realistes i garantir la flexibilitat en funció del progrés del projecte, els canvis de necessitats del públic o grup destinatari, com també l’evolució de l’àmbit polític i el procediment
- Indicadors clau de rendiment: Els indicadors de rendiment son una eina de gestió valuosa per al seguiment del progrés (i permeten la introducció d’ajustos en cas de que sigui necessari) durant l’execució de les activitats de comunicació i difusió. També ho son per a la avaluació del grau d’èxit en el compliment dels objectius. Els indicadors clau de rendiment han de ser coherents amb els indicadors de la xarxa de comunicacióinstitucional1.
1 Els indicadors de la xarxa de comunicació i la guia de suport es poden consultar a l’enllaç següent:
https://commission.europa.eu/system/files/2023-02/2022%20EC%20Comm%20indicators.pdf
https://commission.europa.eu/publications/resources-evaluation-communication_es
Principis de comunicació, ciència oberta, difusió i divulgació
REQUISIT D’ACCÉS OBERT D’ERASMUS+ ALS MATERIALS DIDÀCTICS
Erasmus+ promou l’accés obert als resultats i els productes elaborats en els projectes per donar suport a l’aprenentatge, la docència, la formació i el treball en l’àmbit de la joventut. Els beneficiaris d’Erasmus+ tenen la obligació de posar a disposició del públic, de manera gratuïta i amb llicencia oberta, els recursos educatius i les eines produïdes en el context dels projectes finançats pel programa, com documents, programes informàtics, etc. Els materials han de ser de fàcil accés i s’han de poder obtenir sense cost ni limitacions. La llicència oberta ha de permetre que el públic utilitzi, reutilitzi, adapti i comparteixi el recurs. Aquests materials reben el nom de “recursos educatius oberts”. Per assolir l’objectiu, els recursos han de penjar-se amb un format digital editable a una plataforma adequada i d’accés obert. Malgrat que Erasmus+ anima als beneficiaris a fer ús de llicències més obertes, els beneficiaris poden escollir llicències que imposin algunes limitacions, com restringir l’ús comercials a tercers o comprometre altres persones a utilitzar la mateixa llicència en obres derivades, sempre que s’adeqüi a la naturalesa del projecte i al tipus de material en qüestió i segueixi permetent al públic fer ús, reutilitzar, adaptar i compartir el recurs. El requisit d’accés obert és obligatori i s’entén sense perjudici dels drets de propietat intel·lectual dels beneficiaris de les subvencions.
Descripció programes Erasmus+
Accions
La present convocatòria de propostes inclou les següents accions del programa Erasmus+:
Acció clau 1 (KA1): Mobilitat per a l’aprenentatge de les persones (Gestionat pel Servei de Relacions Internacionals de la UIB).
- Mobilitat de les persones en els àmbits de l’educació, la formació i la joventut.
- Activitats de participació juvenil.
- DiscoverEU: acció per a la inclusió.
- Intercanvis virtuals en els àmbits de l’educació superior i la joventut.
-
Mobilitat del personal en l’àmbit de l’esport.
Acció clau 2 (KA2): Cooperació entre organitzacions i institucions.
-
Associacions per a la cooperació.
- Associacions de cooperació.
- Associacions a petita escala.
-
Associacions d’excel·lència.
- Centres d’excel·lència professional.
- Acadèmies de professors Erasmus+
- Acció Erasmus Mundus.
-
Associacions per a la innovació.
- Aliances per a la innovació.
- Projectes amb visió de futur.
- Projectes de desenvolupament de capacitats en l’àmbit de l’educació superior, l’educació i la formació professional, la joventut i l’esport.
-
Esdeveniments esportius sense ànim de lucre.
Acció clau 3 (KA3): Recolzament al desenvolupament de polítiques i a la cooperació.
-
Juventud europea unida
Accions Jean Monnet
- Acció Jean Monnet en l’àmbit de l’educació superior: mòduls, càtedres, centres d’excel·lència.
- Acció Jean Monnet als altres camps de l’educació i la formació.
- Xarxa Jean Monnet a l’educació superior.
K2
Criteris que s’han de complir per sol·licitar una associació de cooperació – KA2
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Qualsevol organització participant establerta en un Estat membre de la UE o en un 3er país associat al Programa pot ser sol·licitant o coordinadora. Aquesta organització presenta la sol·licitud en nom de totes les organitzacions participants en el projecte.
Per ser admissibles, les organitzacions sol·licitants han d’haver sigut constituïdes legalment com a mínim dos anys abans de la data límit de presentació de sol·licituds.
En el cas de les associacions en els àmbits de l’educació, la formació i la joventut presentades per ONG europees i gestionades per l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA), el coordinador sol·licitant haurà de ser una ONG europea activa en l’àmbit de l’educació, la formació i la joventut.
- Quina mena d’organitzacions poden participar en el projecte?
Qualsevol organització pública o privada establerta en un Estat membre de la UE o tercer país associat al programa o qualsevol tercer país del mon no associat al programa pot participar en una associació de cooperació. – Excepció: les organitzacions de Bielorússia i de la Federació de Rússia no poden participar en aquesta acció.
Les organitzacions establertes en els Estats membres de la UE i en tercers països associats al programa poden participar com coordinadores de projectes o com organitzacions associades.
Les organitzacions de tercers països no associats al programa no poden participar com coordinadores de projectes.
Les associacions de cooperació estan obertes a qualsevol tipus d’organització activa en els àmbits de l’educació, la formació, la joventut, l’esport o altres sectors socioeconòmics, com també les organitzacions que duen a terme activitats transversals en diferents camps.
- Participació d’organitzacions com a membres associats (IRIE)
A més del coordinador i organitzacions associades, les associacions de cooperació també poden incloure altres socis del sector públic o privat que contribueixen a l’execució de determinades tasques o activitats del projecte o que donen suport a la promoció i sostenibilitat del projecte.
En el context d’un projecte Erasmus+, aquests socis rebran la denominació de membres associats. A efectes d’admissibilitat i gestió contractual, no es consideren socis del projecte i no reben cap finançament del Programa com a part del projecte.
- Perfil de les organitzacions participants
Una associació de cooperació és un projecte transnacional en el que han de participar un mínim de tres organitzacions diferents de tres estats membres de la UE o tercers països associats al Programa.
No hi ha un màxim d’organitzacions participants en una associació.
En el cas de les sol·licituds presentades a les agències nacionals en els àmbits de l’educació escolar, l’educació i formació professionals, l’educació de persones adultes i joventut, la mateixa organització no pot participar en més de 10 sol·licituds per cada termini.
Les associacions de cooperació fomenten la cooperació entre organitzacions establertes en els Estats membres de la UE o 3ers països associats al programa.
- Prioritats abordades
Per poder optar al finançament, les associacions de cooperació han d’abordar:
- Almenys una prioritat horitzontal, i/o
- Almenys una prioritat específica pertanyent en l’àmbit de l’educació, la formació, la Joventut i l’esport que major impacte rebi.
Prioritats horitzontals:
- Inclusió i diversitat en tots els àmbits
- Medi ambient i lluita contra el canvi climàtic
- Escomesa de la transformació digital mitjançant el desenvolupament de la preparació, la resiliència i les capacitats digitals.
- Valors comuns, compromís i participació cívica.
Prioritats específiques:
A l’educació superior:
- Promoure sistemes d’educació superior interconnectats.
- Estimular pràctiques d’aprenentatge i ensenyament innovadores
- Desenvolupar un enfocament CTIAM a l’educació superior i fomentar la participació de les dones a aquestes disciplines.
- Recompensar la excel·lència en l’aprenentatge, l’ensenyament i el desenvolupament de capacitats.
- Donar suport a les capacitats digitals i ecològiques del sector de la educació superior.
- Crear sistemes d’educació superior inclusius.
- Donar suport a les capacitats d’innovació i emprenedoria dels estudiants.
-
Donar suport a les institucions d’educació superior en la seva cooperació amb homòlegs ucraïnesos per respondre la guerra.
A l’educació escolar:
- Abordar els desavantatges en termes d’aprenentatge, l’abandonament escolar prematur i el domini insuficient de les capacitats bàsiques.
- Ajudar al professorat , als directors dels centres escolar i altres professionals relacionats amb l’ensenyament.
- Desenvolupar les competències clau.
- Fomentar un enfocament global de l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües.
- Promoure l’interès i l’excel·lència en la ciència, la tecnologia, la enginyeria i les matemàtiques (CTIM) i l’enfocament CTIAM.
- Desenvolupar sistemes d’atenció i educació de la primera infància d’alta qualitat.
- Reconèixer els resultats d’aprenentatge dels participants en la mobilitat per l’aprenentatge transfronterer.
- Donar suport als innovadors a les escoles.
-
Donar suport a la resposta dels sistemes educatius i de formació europeus a la guerra a Ucraïna.
A l’educació i formació professional
- Adaptar l’educació i la formació professional a les necessitats del mercat de treball.
- Augmentar la flexibilitat de les oportunitats en l’àmbit de l’educació i la formació professional.
- Contribuir a la innovació en l’àmbit de l’educació i la formació professional.
- Augmentar l’atractiu de la EFP
- Millorar la garantia de qualitat a la EFP
- Fer i posar en pràctica estratègies i d’internacionalització per a proveïdors de EFP.
-
Donar resposta als sistemes educatius i de formació europeus a la guerra de Ucraïna.
A l’educació de persones adultes
- Augmentar la implantació i millorar el caràcter inclusiu i l’accessibilitat a l’educació de persones adultes.
- Millorar la disponibilitat d’aprenentatge reconegut flexible i d’alta qualitat per a persones adultes.
- Promoure centres d’aprenentatge locals I espais d’aprenentatge innovadors.
- Creació d’itineraris de millora de les capacitats i reciclatge professional.
- Millorar les competències dels educadors i altre personal involucrat en l’aprenentatge de persones adultes.
- Crear i promoure oportunitats d’aprenentatge entre tots els ciutadans i generacions.
- Millorar la garantia de la qualitat en l’àmbit de les oportunitats d’aprenentatge de persones adultes.
- Donar suport a la resposta dels sistemes educatius i de formació europeus a la guerra.
En l’àmbit de la joventut
- Promoure la ciutadania activa, el sentit de la iniciativa dels joves i l’emprenedoria juvenil, inclosa la emprenedoria social.
- Augmentar la qualitat, la innovació i el reconeixement del treball en l’àmbit de la joventut.
- Augmentar la ocupabilitat dels joves.
- Enfortir els vincles entre política, recerca i pràctica.
-
Donar suport a la resposta de l’àmbit de la Joventut a Europa a la guerra.
A l’esport
- Fomentar estils de vida saludables per a tothom.
- Promoure la integritat i els valors a l’esport.
- Promoure la educació a l’esport i a través de l’esport.
- Promoure la igualtat i els valors europeus a l’esport i a través de l’esport.
- Lugar donde se puede desarrollar la actividad
Todas las actividades de las asociaciones de cooperación deben tener lugar en los países de las organizaciones participantes en el proyecto
- Durada del projecte
Entre 12 i 36 mesos
La durada ha d’escollir-se a la fase de sol·licitud, sobre la base dels objectius del projecte i del tipus d’activitats previstes.
La durada es pot ampliar, sempre i quan hi hagi una petició prèvia justificada del beneficiari i amb el consentiment de l’agencia nacional o de l’Agencia Executiva. La durada total no ha de superar els 36 mesos.
- On es pot presentar la sol·licitud?
En el cas de les associacions en els àmbits de l’educació, la formació i la Joventut presentades per organitzacions actives en aquests àmbits, excepte les ONG: a l’agencia nacional (SEPIE a Espanya).
En el caso de les associacions en els àmbits de la educació, la formació i la Joventut presentades per ONG: a l’Agencia Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA) a través del portal de finançament i licitacions.
En el cas de les associacions en l’àmbit de l’esport: a l’Agencia Executiva Europea d’Educació i Cultura: Esport: referencia de la convocatòria: ERASMUS-SPORT-2024-SCP.
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
En el cas de les associacions en els àmbits de l'educació, la formació i la joventut presentades per organitzacions actives en aquests àmbits, menys ONG:abans del 5 de març a les 12hs, per a projectes que comencin entre l'1 de gener i el 31 d'agost de l'any següent.
Les agències nacionals poden organitzar una 2a ronda de sol·licituds. Les agències informaran d'aquesta possibilitat al vostre lloc web. Si us organitzeu, els sol·licitants poden presentar la sol·licitud de subvenció fins a l'1 d'octubre a les 12hs per a projectes que comencin entre l'1 de gener i el 31 d'agost de l’any següent.
En el cas de les associacions presentades per ONG:els sol·licitants poden presentar la sol·licitud de subvenció fins al 5 de març a les 17h.
En el cas de les associacions en l'àmbit de l'esport:els sol·licitants poden presentar la sol·licitud de subvenció fins al 5 de març a les 17hs.
Un projecte s'estructura en 4 etapes: planificació, preparació, execució i seguiment.
Aspectes horitzontals a tenir en compte per al desenvolupament à - Inclusió i diversitat, Sostenibilitat ambiental, dimensió digital i participació i compromís cívic
- Pertinència (Màx. 25 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (Màx. 30 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (Màx. 20 punts)
- Impacte (Màx. 25 punts)
Per optar a finançament, les propostes han d'obtenir un mínim de 70 punts.
El model de finançament consisteix en una selecció de 3 quantitats úniques a preu fet: 120.000, 250.000 i 400.000.
Les propostes han de descriure les activitats que els sol·licitants es comprometen a dur a terme amb la quantitat única a preu fet demanat, i complir els principis d'economia, eficiència i eficàcia.
A la descripció del projecte s'efectuarà una distinció entre la gestió del projecte i els paquets de treball per a l'execució d'aquest. Els sol·licitants han de dividir les activitats del projecte en “paquets de treball”. Per “paquet de treball” s'entén un conjunt d'activitats que contribueixen a aconseguir objectius específics comuns.
En el cas dels projectes amb un paquet de treball específic per a la gestió de projectes, la part de l'import a preu fet assignada a aquest paquet de treball serà com a màxim del 20% del total.
*La subcontractació de serveis està permesa sempre que no abasti activitats bàsiques de què depengui directament la consecució dels objectius de l'acció. Les tasques subcontractades hauran d'estar clarament indicades i descrites a la sol·licitud.
L'avaluació de l'informe final es basa en descripcions detallades de cada activitat realitzada, informació quantitativa i qualitativa que mostri el nivell d'assoliment dels objectius del projecte indicats a la sol·licitud, la qualitat dels resultats dels projectes carregats a la plataforma de resultats de els projectes Erasmus+ i una autoavaluació de les organitzacions associades.
Associació a petita escala – KA2
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Qualsevol organització participant establerta a un Estat membre de la UE o un 3er país associat al programa. Aquesta organització presenta la sol·licitud en nom de totes les participants.
- Quins tipus d'organitzacions poden participar al projecte?
Qualsevol organització pública o privada. Independentment de l'àmbit al qual estigui dirigit el projecte, les associacions a petita escala estan obertes a qualsevol organització activa en els àmbits de l'educació, la formació, la joventut, l'esport o altres sectors socioeconòmics, així com a les organitzacions que porten a terme activitats transversals a diferents camps.
- Perfil de les organitzacions participants
És transnacional i hi participen almenys 2 organitzacions de 2 Estats membres de la UE o 3ers països associats al programa diferents. No hi ha un número màxim. La mateixa organització no pot participar en més de 10 sol·licituds en total per termini, ja sigui com a sol·licitant o com a sòcia.
- Prioritats abordades
Per poder optar a finançament, les associacions a petita escala han d'abordar:
- Almenys una prioritat horitzontal
- Almenys una prioritat específica pertinent per en l'àmbit de l'educació, la formació, la joventut i l'esport que rebi més impacte.
-
En el cas dels projectes en l'àmbit de l'esport, només es pot abordar una prioritat (horitzontal o específica).
- Llocs on es pot realitzar l'activitat
Totes les activitats s’han de dura terme als països de les organitzacions participants al projecte.
- Durada del projecte
Entre 6 i 24 mesos.
La durada s'ha d'escollir a la fase de sol·licitud, sobre la base dels objectius del projecte i del tipus d'activitats previstes.
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
En el cas de les associacions a petita escala en els àmbits de l’educació i la formació professional, l’educació escolar, l’educació de persones adultes i la joventut: a l’agencia nacional del país on estigui establerta l’organització sol·licitant (SEPIE)
En el cas de las associacions a petita escala en l’àmbit de l’esport: A l’Agencia Executiva Europea d’Educació i Cultura.
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
En el cas dels àmbits de l’educació i la formació professional, l’educació escolar, l’educació de persones adultes i la joventut:
- Els sol·licitants poden presentar la sol·licitud:
- Abans del 5 de març a les 12hs per a projectes que comencin entre l’1 de setembre i el 31 de desembre del mateix any;
- Abans de l’1 d’octubre a les 12hs per a projectes que comencin entre l’1 de gener i el 31 d’agost de l’any següent.
Possibilitat d'una data addicional de presentació de sol·licituds per a les associacions a petita escala en l'àmbit de la joventut: fins al 7 de maig a les 12hs en cas de ronda addicional, per a projectes que comencin entre l'1 d'agost i el 31 de desembre del mateix any.
En l'àmbit de l'esport, es poden presentar sol·licituds fins al 5 de març a les 17hs.
Un projecte s'estructura en 4 etapes: planificació, preparació, execució i seguiment.
Aspectes horitzontals a tenir en compte per al desenvolupament àInclusió i diversitat, sostenibilitat ambiental, dimensió digital i participació i compromís cívic.
- Pertinència (Màx. 30 punts)
- Qualitat del disseny la execució del projecte (Màx. 30 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (Màx. 20 punts)
- Impacte (Màx. 20 punts)
Per optar a finançament, les propostes han d'obtenir un mínim de 60 punts.
El model de finançament consisteix en una selecció de 2 quantitats úniques a preu fet: 30.000 i 60.000.
Les propostes han de descriure les activitats que els sol·licitants es comprometen a dur a terme amb la quantitat única a preu fet demanat, i complir els principis d'economia, eficiència i eficàcia.
L’adequació del nombre, l’abast i la complexitat de les activitats a la quantitat sol· licitada, juntament amb la seva pertinència per als objectius del projecte, constituiran elements importants de l’avaluació de la qualitat d’acord amb els criteris de concessió.
La descripció del projecte inclourà: objectius, activitats proposades i resultats esperats. Tots han de mantenir vincles clars entre ells i presentar-se de manera coherent.
El pressupost del projecte ha d'enumerar les activitats del projecte previstes i indicar-ne el percentatge de subvenció assignat a cada una.
*La subcontractació de serveis està permesa sempre que no abasti activitats bàsiques de què depengui directament la consecució dels objectius de l'acció. Les tasques subcontractades hauran d'estar clarament indicades i descrites a la sol·licitud.
L'avaluació de l'informe final es basa en descripcions detallades de cada activitat realitzada, informació que mostri el nivell d'assoliment dels objectius del projecte indicats a la sol·licitud, la qualitat dels resultats dels projectes carregats a la plataforma de resultats dels projectes Erasmus+ i una autoavaluació de les organitzacions associades.
Associacions d’excel·lència – KA2
Les associacions d’excel·lència donen suport a projectes amb una perspectiva sostenible a llarg termini. Es recolzen les següents accions:
- Centres d’excel·lència professional
- Acadèmies de professors Erasmus+
-
Acció Erasmus Mundus
- Màsters conjunts Erasmus Mundus i
-
Mesures de disseny Erasmus Mundus
Centres d’excel·lència professional
Els centres d'excel·lència professional operen en un context local donat i creen ecosistemes de capacitats per a la innovació, el desenvolupament regional i la inclusió social, alhora que treballen amb centres d'excel·lència professional d'altres països a través de xarxes internacionals de col·laboració. Estableixen un enfocament ascendent de l'excel·lència professional on participi un ampli ventall de parts interessades locals que permeti a les institucions d'EFP adaptar ràpidament l'oferta de capacitats a l'evolució de les necessitats econòmiques i socials.
Les xarxes persegueixen una convergència a l’alça de l’excel·lència de l’EFP. Aquesta iniciativa introdueix una dimensió europea en l'excel·lència professional recolzant l'aplicació de la política i les accions en matèria d'EFP acordades amb els estats membres, els interlocutors socials i els proveïdors d'EFP.
El concepte d'excel·lència professional es caracteritza per un enfocament holístic centrat en l'aprenent, on l'educació i la formació professionals:
- Formen part integral dels ecosistemes de capacitats i contribueixen al desenvolupament regional, a la innovació, a l’especialització intel·ligent i a les estratègies d’agrupacions, com també a cadenes de valor específiques i ecosistemes industrials;
- Formen part de triangles de coneixement i col·laboren de forma estreta amb altres sectors de l’educació i la formació, la comunitat científica i el mon empresarial;
- Permeten que els aprenents guanyin competències professionals i competències clau a través d’una oferta de gran qualitat que es sustenta en la garantia de la qualitat;
- Desenvolupen formes innovadores d’associació amb el mon laboral i es beneficien del desenvolupament professional continu del personal docent i formador, pedagogies innovadores, mobilitat d’estudiants i personal, i estratègies d’internacionalització de l’EFP.
Els centres d’excel·lència professional operaran a 2 nivells:
- A nivell nacional, amb la participació d’un gran nombre de parts interessades locals, alhora que treballen amb centres d’excel·lència professional d’altres països a través de xarxes internacionals de col·laboració;
- A nivell internacional, comparteixen un interès comú en:
a. Sectors específics o ecosistemes industrials
b. Enfocaments innovadors per afrontar els reptes econòmics i socials
c. Enfocaments innovadors per augmentar l’abast, la qualitat i l’eficàcia dels centres d’excel·lència professional existents
Aquesta convocatòria dona suport a projectes que reuneixin socis locals o regionals de diversos països que desenvolupin un conjunt d'activitats en el marc de 3 categories: 1) Ensenyament i aprenentatge, 2) Cooperació i associacions i 3) Governança i finançament.
Ha d'incloure el disseny d'un pla d'acció a llarg termini, i aquest ha de garantir una visibilitat adequada i una difusió àmplia.
CRITERIS D’ADMISSIBILITAT
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Los sol·licitants hauran de:
- Ser entitats jurídiques (organismes públics o privats)
- Estar establerts en un dels països admissibles, un Estat membre de la UE o un 3er país associat al programa.
- Desenvolupar la seva activitat en l’àmbit de l’educació i la formació professional en el mon laboral
- Les organitzacions participants poden ser, per exemple:
- Proveïdors d’EFP
- Organitzacions representatives de proveïdors d’EFP
- Organitzacions de representació empresarial, industrial o sectorial o d’altres ocupadors
- Autoritats de qualificació nacionals/regionals
- Instituts de recerca
- Agències d’innovació
- Autoritats en matèria de desenvolupament regional
-
Organitzacions internacionals actives en l’àmbit de l’EFP
- Perfil de les organitzacions participants
Almenys 8 sol·licitants d’un mínim de 4 Estats membres de la UE o 3ers països associats al Programa.
Cada 1 ha d’incloure:
a) Almenys una organització de representació empresarial, industrial o sectorial o d’altres ocupadors, i
b) Almenys un proveïdor d’educació i formació professional (de nivell secundari o terciari)
- Activitats admissibles
El sol·licitant ha d’abordar 3 categories d’activitats, per cada categoria, ha de seleccionar-se un número mínim d’activitats de la llista:
- Almenys 4 activitats de les enumerades a la categoria 1, “Ensenyament i aprenentatge”
- Almenys 3 activitats de les enumerades a la categoria 2, “Cooperació i associacions”
-
Almenys 2 activitats de las enumerades a la categoria 3, “Governança i finançament”.
- Localització geogràfica
Ha de tenir lloc en qualsevol país admissible
- Durada del projecte
Han de durar normalment 48 mesos (les pròrrogues estan permeses sempre i quan estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació del conveni de subvenció)
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA) a través del Portal de Finançament i Licitacions. Referencia: ERASMUS-EDU-2024-PEX-COVE
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Abans del 7 de maig a les 17hs.
Descripció de les categories:
Categoria 1. Ensenyament i aprenentatge
Activitat 1. Proporcionar a les persones capacitats pertinents per al mercat laboral
- Anticipant les necessitats futures en matèria de capacitats gràcies a l’ús de mitjans eficaços per determinar ràpidament les necessitats canviants del mercat laboral, i adaptant l’oferta de capacitats a les oportunitats d’ocupació, tenint en compte el treball realitzat pel Pla General de Cooperació Sectorial sobre capacitats, quan existeixi i sigui procedent.
- Centrant-se tant en les capacitats tècniques com en les competències clau.
- Mitjançant la inclusió de les capacitats necessàries per a les transicions ecològica i digital.
Activitat 2. Aspirar a un enfocament inclusiu i d’aprenentatge permanent a l’EFP
- Garantint oportunitats d’aprenentatge per a persones de totes les edats i entorns socioeconòmics
- Combinant ofertes de qualificacions inicials d’EFP amb ofertes de formació continua per a la millora de les capacitats i el reciclatge professional basades en la informació estratègica sobre capacitats.
- Proporcionant programes d’EFP de nivell superior, desenvolupant itineraris flexibles i mecanismes de cooperació entre l’EFP i les institucions d’educació superior
Activitat 3. Desenvolupar plans d’estudis i qualificacions d’EFP, que permetin flexibilitat i individualització a la impartició
- Elaborant plans o itineraris d’aprenentatge individuals per a cada aprenent, també per a les persones adultes.
- Integrant la mobilitat internacional dels aprenents als plans d’estudis, garantint la validació i el reconeixement dels resultats d’aprenentatge adquirits a l’estranger.
- Dissenyant qualificacions que integren components tant de l’aprenentatge al centre escolar com de l’aprenentatge en el treball.
- Desenvolupant perfils bàsics professionals europeus que contribueixin a la mobilitat dels aprenents i treballadors, alhora que es garanteix el seu reconeixement, com també la transparència, la comprensió i la portabilitat dels resultats d’aprenentatge.
- Desenvolupant o utilitzant microcredencials per reconèixer el resultat de breus oportunitats d’aprenentatge adaptades a una societat i un mercat laboral en ràpida evolució.
- Fent ús de les credencials digitals europees per a l’aprenentatge, el que permet autentificar, validar i reconèixer fàcilment credencials de qualsevol grandària o forma.
Activitat 4. Desenvolupar materials i metodologies innovadores d’ensenyament i aprenentatge centrats en l’aprenent.
- Incloent un aprenentatge interdisciplinari i basat en projectes i competències, les fabriques d’aprenentatge, els makerspaces i la educació positiva.
- Fen tus dels marcs europeus de competències i eines derivades, per exemple, DigComp, EntreComp, FreenComp, LifeComp, GreenComp, SELFIE WBL, “Posa a prova els teus coneixements digitals” i el certificat europeu de capacitats digitals.
- Utilitzant equips didàctics innovadors i tecnologies com els MOOC, els simuladors, la realitat virtual i augmentada i la intel·ligència artificial, tant per l’aprenentatge en el centre escolar com a la feina.
- Fomentant l’excel·lència dels aprenents a través de mesures que incitin als estudiants d’EFP a explorar el seu potencial creatiu i d’innovació, cosa que donarà lloc a un cicle virtuós de beneficis per als estudiants, els professors i formadors i la institució d’EFP que pugui integrar bones practiques en els seus programes regulars.
Activitat 5. Invertir en el desenvolupament professional inicial i continu de professors i formadors.
- Respecte a les capacitats pedagògiques, tècniques, ecològiques i digitals, incloent les necessaries per a l’aprenentatge en línia i a distància
- Integrant la mobilitat del personal docent i formador a les estratègies d’aprenentatge, desenvolupament i internacionalització.
- Donant suport a l’aplicació d’una cultura de qualitat basada en sistemes de gestió definits.
Activitat 6. Establir mecanismes sòlids de garantia de la qualitat
- Sobre la base d’eines e instruments europeus com el EQAVET.
- Treballant a favor de la certificació dels projectes d’educació i formació sobre la base de normes elaborades pels organismes de normalització internacionals o nacionals pertinents, per exemple ISO 21001 o la Fundació Europea de Gestió de la Qualitat.
Activitat 7. Establir bucles de retroalimentació i sistemes de seguiment dels titulats eficaços
- Establint procediments, mecanismes i instruments per proporcionar una retroalimentació i una revisió eficaç com a part d’un procés estratègic d’aprenentatge a l’organització d’EFP, de cara a donar suport al desenvolupament d’alta qualitat i millorar les oportunitats dels aprenents.
- Permetent l’adaptació oportuna de la oferta d’aprenentatge sobre la base de sistemes eficaços de seguiment dels titulats.
Activitat 8. Prestar serveis d’orientació
- Garantint unes orientacions de qualitat tant pels joves com pels adults, amb la finalitat de donar suport a les seves opcions de carrera i d’educació i formació, així com a la seva participació en l’aprenentatge permanent.
- Proporcionant un suport personalitzat a les persones vulnerables.
- Permetent que els adults facin ús dels seus drets a la formació.
Activitat 9. Facilitar la validació de l’aprenentatge previ
- Facilitant la validació de les capacitats, independentment de com s’hagin adquirit, fins i tot fora de l’educació i la formació formals: al treball, a casa o en activitats de voluntariat, com a base per a la prestació d’una formació personalitzada.
Categoria 2. Cooperació i associacions
Activitat 10. Establir associacions entre el mon educatiu i empresarial
- Cultivant relacions mútuament beneficioses amb el sector empresarial mitjançant la creació d’associacions entre el mon educatiu i empresarial a llarg termini, en particular per a la innovació i l’anticipació de les capacitats.
- Treballant junts per revisar i actualitzar contínuament els plans d’estudis per garantir la seva pertinència per a les necessitats dels aprenents i del mercat laboral, en particular per a l’aprenentatge en el treball i la formació d’aprenents.
- Donant suport a empreses i altres ocupadors i, en particular, a les pimes, amb una formació feta a mida per a la millora de les capacitats i el reciclatge professional.
- Cooperació amb els serveis públics d’ocupació i la societat civil per millorar i reciclar les capacitats dels desocupats i les persones inactives.
- Donant suport a la cooperació sectorial i regional, inclosa l’adhesió al Pacte per a les Capacitats i creant sinèrgies amb el pla general de cooperació sectorial sobre capacitats, quan existeixi i sigui procedent.
- Proporcionant suport tècnic a les pimes, una avaluació de les necessitats de capacitats, eines i metodologies.
-
Organitzant oportunitats d’aprenentatge en el treball, formació d’aprenents i períodes de practiques, posada en comú d’equips, així com intercanvis de professors i formadors entre empreses i centres d’EFP.
Activitat 11. Recerca aplicada i innovació
- Col·laborant amb empreses, en particular pimes, en projectes de recerca aplicada en els que participin aprenents i personal d’EFP.
- Utilitzant o creant conjuntament centres de innovació i centres de difusió tecnològica per donar suport al procés d’innovació de les pimes amb la participació d’aprenents i personal de l’EFP
-
Contribuint a la creació i difusió de nous coneixements.
Activitat 12. Internacionalització de la EFP i mobilitat a l’estranger.
- Desenvolupant la planificació estratègica de les activitats internacionals, estretament relacionades amb el desenvolupament de EFP i qualitat de les practiques d’ensenyament i aprenentatge.
- Creant estructures i mesures de suport per fomentar i garantir la qualitat de les experiències de mobilitat en l’EFP entre els socis de la xarxa de centres d’excel·lència professional i de conformitat amb les normes de qualitat Erasmus.
-
Posant en marxa iniciatives per mobilitzar aprenents, professors i formadors, com també experts, amb la finalitat d’aprofitar les oportunitats que ofereix el programa Erasmus+ (KA1) per poder participar en activitats de mobilitat a l’estranger.
Activitat 13. Fomentant les capacitats e iniciatives de emprenedoria
- Desenvolupant una cultura d’emprenedoria en les organitzacions d’EFP que inclogui els directors, el personal, els professors i els aprenents.
- Treballant amb socis locals per desenvolupar capacitats i actituds d’emprenedoria als aprenents que donin resposta als reptes del mon real.
-
Proporcionant vivers d’empreses locals, o establint contacte amb ells, per a que els estudiants d’EFP desenvolupin les seves iniciatives d’emprenedoria.
Activitat 14. Augmentar l’atractiu de l’EFP
- Posant en marxa i participant activament a campanyes i activitats de comunicació destinades a augmentar l’atractiu de l’EFP
- Informant sobre les oportunitats d’ocupació a través de l’EFP i atraient joves i adults als itineraris d’aprenentatge de l’EFP.
-
Creant campus o campaments d’estiu internacionals d’EFP dirigits a aprenents, professors i formadors, directors d’institucions d’EFP, sindicats, com també a persones que es plantegin futures opcions d’estudi professional. Aquests podrien enfocar-se a àmbits, productes o serveis professionals específics, com també a reptes complexes d’importància social i econòmica.
Activitat 15. Concursos de capacitats professionals
-
Fomentant la participació dels aprenents a concursos de capacitats sectorials, nacionals i internacionals, destinats a augmentar l’atractiu i la excel·lència de l’EFP. (Els premis no son despeses subvencionables).
Categoria 3. Governança i finançament
Activitat 16. Autonomia i governança eficaç de l’EFP
- Desenvolupant la capacitat dels proveïdors d’EFP per prendre decisions, de forma independent i amb responsabilitat, sobre qüestions educatives, organitzatives, financeres, relacionades amb el personal i d’altre mena, a l’hora de realitzar activitats dins l’àmbit d’aplicació definit per les normes i reglaments nacionals.
-
Implicant les parts interessades pertinents, en particular a les empreses, les cambres, les associacions professionals i sectorials, els sindicats, les autoritats nacionals i regionals i els interlocutors socials, inclosos els representants d’aprenents, a la governança dels sistemes d’EFP.
Activitat 17. Enfocament estratègic del desenvolupament i la governança de les capacitats
- Participant activament als sistemes nacionals i regionals de governança de les capacitats
-
Contribuint des de la perspectiva de les capacitats a l’elaboració de polítiques socials i d’ocupació a escala local, regional, nacional i europea
Activitat 18. Creació conjunta d’ecosistemes de capacitats
- Mobilitzant els interlocutors econòmics i socials pertinents, com també altres institucions educatives i de formació, per promoure o crear ecosistemes locals de capacitats destinats a donar suport a la innovació, les estratègies d’especialització intel·ligent, les agrupacions empresarials, els sectors i les cadenes de valor.
-
Permetent que els ecosistemes locals de capacitats contribueixin a atreure inversions estrangeres garantint la transmissió oportuna de capacitats a les empreses que inverteixen a escala local
Activitat 19. Desenvolupament de models financers sostenibles
-
Combinant el finançament públic i privat, com també les activitats generadores d’ingressos, i aprofitant plenament els règims de finançament basats en els resultats.
Activitat 20. Aprofitar al màxim els instruments financers nacionals i de la UE
-
Entre ells es pot trobar el suport a accions d’educació i formació, la mobilitat dels aprenents i del personal, les activitats de recerca aplicada, les inversions en infraestructures per modernitzar les institucions d’EFP amb equips avançats, l’aplicació de sistemes de gestió per garantir l’excel·lència i la sostenibilitat de les organitzacions d’EFP i els serveis que ofereixen.
El projecte haurà de determinar i explicar clarament l'elecció de cadascuna de les activitats seleccionades al formulari de sol·licitud i descriure com el treball que es durà a terme a través d'aquestes activitats contribuirà concretament als paquets de treball pertinents i als objectius generals del projecte .
- Pertinència (Màx. 35 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (Màx. 25 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (Màx. 20 punts)
- Impacte (Màx. 20 punts)
Per optar a finançament, les propostes han d'obtenir un mínim de 70 punts.
Com a norma general, i dins dels límits fixats pels marcs jurídics nacionals i europeus en vigor, els resultats s'han de posar a disposició en forma de recursos educatius oberts, així com a les plataformes professionals, sectorials o de les autoritats competents pertinents.
Normes de finançament. Aquesta acció es regeix per un model de finançament basat en imports a preu fet. L'import serà fixat per l'autoritat atorgant sobre la base del pressupost estimat del projecte, el resultat de l'avaluació i un percentatge de finançament del 80%.
La subvenció màxima de la UE per projecte és de 4 milions d’euros.
Com es determina l'import a preu fet?
Els sol·licitants han d'emplenar un quadre pressupostari d'acord amb el formulari de sol·licitud, tenint en compte els següents punts:
a) El pressupost ha d'estar detallat, segons escaigui, per beneficiari(s) i estar organitzat en paquets de treball coherents (per exemple, dividit en “gestió del projecte”, “formació”, “organització d'esdeveniments”, “preparació i execució de la mobilitat”, “comunicació i difusió”, “garantia de qualitat”, etc.);
b) La proposta ha de descriure les activitats contemplades en cada paquet de treball;
c) Els sol·licitants han d'incloure a la seva proposta un desglossament de l'import a preu fet, mostrant el percentatge que representi cada paquet de treball (i, dins de cada paquet de treball, el percentatge assignat a cada beneficiari i cada entitat afiliada);
d) Els costos descrits poden cobrir les despeses de personal, les de viatge i estada, els equips i la subcontractació, com també d’altres (difusió d'informació, publicació o traducció).
Acadèmies de professors Erasmus+
L’objectiu global d’aquesta acció és crear associacions europees de proveïdors d’educació i formació del professorat per establir acadèmies de professors que incorporin una perspectiva europea i internacional a la formació del professorat.
Les acadèmies de professors Erasmus+ cercaran els objectius següents:
- Contribuir a la millora de les polítiques i les pràctiques en matèria de formació del professorat a Europa creant xarxes i comunitats de pràctiques en l'àmbit de la formació del professorat.
- Desenvolupar i posar a prova de manera conjunta diferents models de mobilitat (virtual, física i combinada) per integrar la mobilitat a la formació del professorat impartida a Europa.
- Desenvolupar una col·laboració sostenible entre els proveïdors de formació del professorat que tingui un impacte en la qualitat de la formació del professorat a Europa amb l’objectiu d’influir en les polítiques de formació del professorat a nivell europeu i nacional.
-
Reforçar la dimensió europea i la internacionalització de la formació del professorat a través de la col·laboració innovadora i pràctica.
Aquesta col·laboració abordarà una o diverses de les prioritats horitzontals del programa Erasmus+: inclusió i diversitat, medi ambient i lluita contra el canvi climàtic, abordatge de la transformació digital mitjançant el desenvolupament de la preparació, la resiliència i capacitat digitals, i valors comuns, compromís i participació cívics.
Criteris de admissibilitat
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Per ser admissible s’ha de:
- Ser entitats jurídiques (organismes públics o privats)
-
Estar establerts a un dels països admissibles
L’organització coordinadora ha de ser una institució de formació del professorat. Presenta una sol·licitud en nom de totes les participants al projecte.
Els sol·licitants poden ser:
- Institucions de formació del professorat (escoles d'estudis superiors, instituts, universitats que imparteixin formació inicial del professorat o desenvolupament professional continu) per a professors i personal d'atenció i educació de la primera infància als nivells CINE 0 a 3, inclòs el professorat d'EFP;
- Ministeris o organismes públics similars responsables de les polítiques d’educació escolar;
- Organismes públics (locals, regionals o nacionals) i privats responsables del desenvolupament de polítiques i oferta per a formació del professorat, així com de la definició de normes per a les qualificacions dels professors;
- Associacions de professors o altres proveïdors reconeguts nacionalment de formació i desenvolupament professional continu del professorat;
- Autoritats responsables de l’educació i formació del professorat i de la supervisió del seu desenvolupament professional continu i les seves qualificacions;
- Centres educatius que treballen amb proveïdors de formació del professorat per permetre que els docents rebin formació pràctica en el marc de la seva formació;
-
Altres centres educatius o altres organitzacions.
- Perfil de les organitzacions participants
6 sol·licitants d’un mínim de 4 Estats membres de la UE o 3ers països associats al programa que compleixin les següents condicions:
- Un mínim de 4 proveïdors de formació inicial del professorat establerts nacionalment de 3 Estats membres de la UE i 3ers països associats al Programa diferents
- Almenys un proveïdor establert nacionalment de desenvolupament professional continu (formació permanent) per al professorat, com també
-
Almenys un centre de formació/pràctiques.
- Lloc on es poden realitzar les activitats
Les activitats s’han de dur a terme als Estats membres de la UE o a 3ers països associats al programa.
- Durada del projecte
Els projectes han de durar normalment 36 mesos (les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació del conveni de subvenció).
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agencia Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA) a través del portal de finançament i licitacions. Ref.: ERASMUS-EDU-2024-PEX-TEACH-ACA
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Els sol·licitants poden presentar la sol·licitud fins el 6 de juny a les 17hs.
Per a la posada en marxa del projecte, s’hauran de dur a terme les següents activitats:
- Col·laborar i establir xarxes i comunitats de pràctiques.
- Desenvolupar i impartir mòduls d’aprenentatge, satisfer les necessitats dels futurs professors i del professorat en actiu.
- Desenvolupar una oferta d’aprenentatge conjunta amb una sòlida dimensió europea que inclogui activitats de mobilitat en totes les seves formes.
- Definir formes eficaces d’eliminar els obstacles de la mobilitat i les condicions necessàries per incrementar la quantitat i la qualitat de la mobilitat i la seva integració a l’oferta de formació inicial i continua del professorat.
- Atreure centres educatius, i en particular centres de formació, perquè provin i comparteixin nous mètodes d'ensenyament innovadors..
- Dur a terme estudis, investigacions o sondejos o recopilacions de pràctiques eficaces per elaborar resums, documents de reflexió, recomanacions que estimulin el debat i influeixin sobre les polítiques de formació del professorat.
- Promoure i donar preferència a les eines Erasmus+ existents, com per exemple eTwinning, com a part de la Plataforma Europea d’Educació Escolar.
- Pertinència (Màx. 35 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (Màx. 25 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (Màx. 20 punts)
- Impacte (Màx. 20 punts)
Per optar a finançament, les propostes hauran d’obtenir un mínim de 70 punts.
S'espera que el desenvolupament de les acadèmies de professors Erasmus+ reforci l'atractiu de la professió docent i garanteixi una formació inicial i un desenvolupament professional continu de gran qualitat per a professors, educadors i directors de centres. Es confia que aquest enfocament obri el camí per a que la mobilitat sigui una part integral de la formació del professorat.
Normes de finançament. Aquesta acció es regeix per un model de finançament basat en imports a preu fet. L'import serà fixat per l'autoritat atorgant sobre la base del pressupost estimat del projecte, el resultat de l'avaluació i un percentatge de finançament del 80%.
La subvenció màxima de la UE per projecte és de 4 milions d’euros.
Com es determina l'import a preu fet?
Els sol·licitants han d'emplenar un quadre pressupostari d'acord amb el formulari de sol·licitud, tenint en compte el següent:
a) El pressupost ha d'estar detallat, segons escaigui, per beneficiari(s) i estar organitzat en paquets de treball coherents (per exemple, dividit en “gestió del projecte”, “formació”, “organització d'esdeveniments”, “preparació i execució de la mobilitat”, “comunicació i difusió”, “garantia de qualitat”, etc.);
b) La proposta ha de descriure les activitats contemplades a cada paquet de treball;
c) Els sol·licitants han d'incloure a la proposta un desglossament de l'import a preu fet, mostrant el percentatge que representi cada paquet de treball (i, dins de cada paquet de treball, el percentatge assignat a cada beneficiari i cada entitat afiliada);
d) Els costos descrits poden cobrir les despeses de personal, de viatge i estada, d'equips i la subcontractació, com també altres costos (difusió d'informació, publicació o traducció).
Acció Erasmus Mundus – KA2
L’acció Erasmus Mundus compren:
- Lot 1: Màsters conjunts Erasmus Mundus
-
Lot 2: Mesures de disseny Erasmus Mundus
La finalitat d'aquesta acció és promoure l'excel·lència i la internacionalització a nivell mundial de les institucions d'educació superior mitjançant programes d'estudi – a nivell màster – impartits i reconeguts conjuntament per institucions d'educació superior establertes a Europa i oberts a institucions d’altres països del món.
Lot 1: Màsters conjunts Erasmus Mundus
Els màsters conjunts Erasmus Mundus són programes d'excel·lència i han de contribuir a la integració i la internacionalització de l'Espai Europeu d'Educació Superior. L'especificitat d'aquests màsters rau en el gran nivell de conjunció/integració entre les institucions participants i l'excel·lència del contingut acadèmic.
Objectius
a) Cooperació acadèmica institucional per exhibir l’excel·lència europea en educació superior, i
b) Mobilitat individual per a tots els estudiants que participen a l'acció relativa als màsters conjunts Erasmus Mundus, amb la possibilitat que els millors estudiants rebin una beca finançada per la UE.
Criteris de admissibilitat
àQui pot presentar una sol·licitud?
Los sol·licitants hauran de:
- Ser entitats jurídiques (organismes públics o privats)
-
Ser institucions d'educació superior establertes a un dels països admissibles, és a dir, un Estat membre de la UE, un 3er país associat al programa o un 3er país no associat al programa admissible.
Les associacions o organitzacions d'institucions d'educació superior i les organitzacions públiques o privades (incloses les entitats afiliades) que contribueixin directament i activament a l'execució de màster conjunt Erasmus Mundus, establertes en un Estat membre de la UE, en un 3r país associat al Programa o en un 3er país no associat admissible, també hi podran participar, però no com a coordinadores.
També es pot beneficiar de la intervenció de membres associats (aquesta possibilitat és opcional).
- Perfil de les organitzacions participants
Les propostes hauran de ser presentades per un consorci format per almenys 3 institucions d'educació superior (beneficiaris, no entitats afiliades) de 3 països diferents, dels quals almenys 2 han de ser Estats membres de la UE o 3ers països associats al Programa diferents.
- Lloc on es poden realitzar les activitats
Les activitats s’han de dur a terme als països admissibles.
- Durada del projecte
Els projectes han de durar normalment 74 mesos (les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s'introdueixin mitjançant una modificació). Només es podrà optar a renovació el mateix any que finalitzi el contracte.
En cap cas podran començar en el mateix curs acadèmic 2 edicions d’un màster finançat per 2 convenis de subvenció diferents.
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ref: ERASMUS-EDU-2024-PEX-EMJM-MOB
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Els sol·licitants poden presentar la sol·licitud fins el 15 de febrer a les 17hs.
Posada en marxa d’un projecte:
- Incloure un pla d’estudis dissenyat conjuntament i plenament integrat. Els màsters conjunts Erasmus Mundus posen èmfasi en els següents punts:
a. Requisits d'admissió d'estudiants i normes/procediments de sol·licitud, selecció, política de taxes, seguiment, examen/avaluació del rendiment conjunt;
b. Disseny conjunt del programa i activitats d’ensenyament/formació integrades, inclosa una política lingüística acordada conjuntament i un procés conjunt de reconeixement dels períodes d’estudi dins del consorci;
c. Serveis comuns oferts als estudiants;
d. Activitats conjuntes de promoció i sensibilització per garantir la visibilitat del programa i del sistema de beques Erasmus Mundus a tot el mon; l'estratègia de promoció ha d'incloure un lloc web específic integrat i exhaustiu (en anglès i, en la llengua o llengües principals d'ensenyament) on s'oferirà tota la informació necessària sobre el programa per als estudiants i altres parts interessades, com ara futurs ocupadors;
e. Gestió administrativa i financera conjunta per part del consorci;
f. Si la legislació ho permet, s’anima a que les titulacions siguin conjuntes.
-
Han de ser impartits per un consorci d'institucions d'educació superior. Totes les institucions d’educació superior que siguin sòcies de ple dret han de ser institucions expedidores de títols de màster i concedir una titulació múltiple o conjunta que certifiqui que s’ha completat amb èxit el programa.
-
Atreure a estudiants excel·lents de tot el mon. La selecció, captació i seguiment dels estudiants individuals és responsabilitat exclusiva del consorci del màster conjunt Erasmus Mundus. La selecció dels estudiants s'ha d'organitzar de manera transparent, imparcial i equitativa.
-
Incloure mobilitat física obligatòria per a tots els estudiants inscrits. Els itineraris de mobilitat i el mecanisme de reconeixement dels períodes d’estudi entre les institucions associades han d’haver estat acordats dins del consorci en la fase de sol· licitud del projecte. Els períodes de mobilitat obligatoris no es poden substituir per mobilitat virtual.
-
Promoure l’intercanvi de personal i experts acadèmics convidats per contribuir a les activitats d’ensenyament, formació, recerca i administració.
-
La finalització amb èxit del programa de màster conjunt Erasmus Mundus haurà de portar a una titulació conjunta o titulacions múltiples, o una combinació de les dues.
- Els títols concedits als estudiantshan de pertànyer als sistemes de titulacions d’educació superior dels països als que tinguin seu les institucions d’educació superior.
Els elements següents s’han d’incloure a la sol·licitud com a principals resultats concrets previstos durant l’execució del projecte:
- Pàgina web del projecte
- Material promocional
- Model d’acord d’estudiant
- Plantilla/es de títols
- Actes firmades de les reunions de selecció
- Informes de revisions de qualitat internes/externes
-
Pla de sostenibilitat/pla de negoci
IMPACTE PREVIST
A nivell de sistema
- Impulsar la cooperació acadèmica dins de l'EEES i fora d'aquest recolzant l'ensenyament i les qualificacions conjuntes, la millora de la qualitat i la promoció de l'excel·lència acadèmica.
- Reforçar la dimensió internacional de l'educació superior a través de la cooperació entre institucions a Europa i a l'estranger, i a través de la mobilitat dels millors estudiants a tot el món.
- Augmentar las sinèrgies entre l’educació superior, la innovació i la recerca.
- Eliminar els obstacles a l'aprenentatge, millorant l'accés a una educació de gran qualitat i orientada a la innovació i facilitant el desplaçament dels estudiants entre països.
- Donar resposta a les necessitats de la societat i del mercat de treball.
-
Contribuir al desenvolupament de polítiques innovadores en matèria d’educació.
A nivell institucional
- Brindar a les institucions d'educació superior europees i no europees més oportunitats per desenvolupar una cooperació acadèmica estructurada i sostenible a tot el món.
- Millorar la qualitat dels programes de màster i les disposicions de supervisió.
- Incrementar la internacionalització i la competitivitat de les organitzacions participants.
- Donar suport a la creació de noves xarxes y reforçar la qualitat de les existents.
- Millorar l’atractiu de les organitzacions participants per als estudiants amb talent.
-
Contribuir a les polítiques d’internacionalització de les institucions d’educació superior generant visibilitat internacional a través dels seus plans d’estudi i el disseny d’estratègies d’internacionalització integrals.
A nivell individual
- Millorar la ocupabilitat dels estudiants participants.
- Millorar les capacitats i competències clau dels estudiants.
- Forjar noves actituds i enfocaments respecte dels estudis acadèmics a través d'experiències internacionals, interdisciplinàries, intersectorials i interculturals
- Enfortir les capacitats de comunicació i creació de xarxes dels estudiants.
- Incrementar la contribució individual a la societat i l’economia del coneixement.
- Pertinència (Màx. 30 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (Màx. 30 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (Màx. 20 punts)
- Impacte (Màx. 20 punts)
Per optar al finançament, les propostes hauran d’obtenir un mínim de 70 punts.
Normes de finançament. La subvenció dels màsters conjunts Erasmus Mundus es calcula sobre la base dels 3 components següents:
- Una contribució als costos institucionals de l’execució del programa – assumeix la forma d’un cost unitari per estudiant inscrit i està destinada a cobrir una part dels costos associats a l’execució del programa de màster. La contribució màxima als costos institucionals és: 750EUR/mes x DR x NRES
- Un número màxim de beques per a estudiants que es concediran mentre duri el conveni – es calcula en funció d’un cost unitari mensual per a tot el període que necessiti el beneficiari de la beca inscrit per completar el programa d’estudis. La beca es calcula de la següent manera: 1400EUR/mes x DS. L’import màxim de la beca es calcula de la següent manera: 1400EUR/mes x DR x NRS
- Un import complementari destinat a cobrir les necessitats individuals dels estudiants amb discapacitat.
On:
DR=durada màxima en mesos del programa de màster (12, 18, 24 mesos)
DS=durada del programa de màster
NRES=número d’estudiants inscrits prevists per a tota la durada del conveni de subvenció
NRS=número de beques previstes per a tota la durada del conveni de subvenció (màx. 60)
Aquesta contribució es destina a finançar almenys quatre edicions del programa de màster, cada una d’elles amb una durada d’entre 1 i 2 cursos acadèmics (60, 90 o 120 ECTS).
Càlcul de la subvenció definitiva. La subvenció definitiva es calcularà a la fase de presentació de l'informe final sobre la base del nombre de beques concedides, el nombre d'estudiants inscrits i el nombre real de costos unitaris assignats a les necessitats individuals, sempre que l'import total no superi la subvenció màxima concedida.
Lot 2: Mesures de disseny Erasmus Mundus
Aquestes mesures han de reforçar les capacitats de les universitats per modernitzar i internacionalitzar els seus plans d'estudis i pràctiques docents, unir recursos i facilitar que els sistemes d'educació superior desenvolupin mecanismes comuns de garantia de la qualitat, l'acreditació i el reconeixement de títols i crèdits.
Objectius.
El principal objectiu és promoure el desenvolupament de programes d’estudi transnacionals nous, innovadors i amb un alt grau d’integració a nivell de màster. Aquestes mesures han d'implicar els Estats membres de la UE i a tercers països associats al Programa, les institucions d'aquests països o àmbits temàtics que estiguin, tots, infrarepresentats a Erasmus Mundus.
Criteris d’admissibilitat
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Per ser admissibles, hauran de:
- Ser entitats jurídiques (organismes públics o privats)
-
Ser institucions d’educació superior establertes a un dels països admissibles
- Lloc on es poden realitzar les activitats
Les activitats s’han de dur a terme als països admissibles
- Durada del projecte
Els projectes han de durar 15 mesos (les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació)
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ref: ERASMUS-EDU-2024-EMJM-DESIGN
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Els sol·licitants poden presentar la sol·licitud fins el 15 de febrer a les 17hs.
Posada en marxa d’un projecte:
Les mesures de disseny Erasmus Mundus són projectes amb un sol beneficiari. El beneficiari iniciarà contactes i activitats de col·laboració per engegar un programa de màster que s'ajusti a la definició de “programa de màster integrat”.
A la fase de sol·licitud, el beneficiari ha d'identificar les organitzacions participants. Les activitats previstes es descriuran a la part B del formulari de sol·licitud i en un únic paquet de treball.
Al final del període de finançament, el màster dissenyat conjuntament haurà de:
- Oferir un pla d’estudis plenament integrat, impartit per un consorci d’institucions d’educació superior;
- Aspirar a captar estudiants excel·lents a tot el mon;
- Incloure mobilitat física obligatòria per a tots els estudiants inscrits;
-
Conduir a una titulació conjunta o titulacions múltiples, o una combinació de les dues.
A més, s’espera que el projecte dissenyi els següents mecanismes conjunts:
- Requisits d’admissió d’estudiants i normes/procediments de sol·licitud, selecció, seguiment, examen/avaluació del rendiment conjunt;
- Activitats d’ensenyament/formació integrades i programa conjunts;
- Un pla comú relatiu als serveis oferts als estudiants;
- Estratègia conjunta de promoció i sensibilització;
- Estratègia conjunta de gestió administrativa i financera;
- Una política de titulació conjunta;
- Un projecte d’acord d’associació conjunt amb la finalitat de cobrir tots els aspectes acadèmics, operatius, administratius i financers de la execució del programa de màster;
-
Un projecte d’acord d’estudiant conjunt.
Aquests elements han d’incloure’s a la sol·licitud com principals resultats concrets previstos al finalitzar l’execució del projecte.
Impacte previst.
- Brindar a les institucions d’educació superior europees i no europees oportunitats per desenvolupar noves associacions
- Millorar la qualitat i impulsar la innovació en els programes de màster i les disposicions de supervisió.
- Incrementar la internacionalització i la competitivitat de les organitzacions participants.
- Millorar l’atractiu de les organitzacions participants per als estudiants amb talent.
-
Contribuir a les polítiques d’internacionalització de les universitats generant visibilitat internacional a través dels seus plans d’estudi i el disseny d’estratègies d’internacionalització integrals.
- Pertinència (Màx. 40 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (Màx. 20 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (Màx. 20 punts)
-
Impacte (Màx. 20 punts)
Normes de finançament. Aquesta acció es regeix per un model de finançament basat en imports a preu fet. La subvenció de la UE per projecte és: 60.000 euros.
La contribució cobrirà els costos directament associats a les activitats necessàries per posar en marxa el nou programa de màster, com ara reunions i conferències, estudis/sondejos, processos d'acreditació/avaluació, etc. La contribució també es pot fer servir per cobrir els costos de personal, els de viatge i allotjament, els administratius i les activitats subcontractades.
Per al pagament final de la subvenció, els beneficiaris hauran de presentar proves de que les activitats i els resultats concrets previstos a la seva sol·licitud s'han completat de manera plena i satisfactòria.
Associacions per a la innovació – KA2
Les associacions per a la innovació donen suport a projectes que tenen per objectiu aconseguir un impacte sistèmic a nivell europeu disposant de la capacitat per desplegar els resultats dels projectes a escala europea.
Se centren en àmbits temàtics de caràcter estratègic per al creixement, competitivitat i cohesió social d'Europa. Aquestes accions estan gestionades per l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA).
Objectius
Entre els seus objectius hi ha reforçar l'ensenyament de noves capacitats i abordar els desajustos de capacitats dissenyant i creant nous plans d'estudi per a l'educació superior i l'educació i la formació professionals, recolzant el desenvolupament del sentit de la iniciativa i mentalitats emprenedores a la UE .
Per tal d'impulsar la innovació, l'atenció se centrarà en el desenvolupament del talent i de les capacitats. En primer lloc, les competències digitals; en segon lloc, la transició cap a una economia circular i més ecològica a través de canvis en les qualificacions i els programes educatius i formatius nacionals, per tal de respondre a les noves necessitats professionals de capacitats ecològiques. En tercer lloc, la doble transició digital i ecològica requereix una adopció accelerada de noves tecnologies.
Lot 1: Aliances per a l'Educació i les Empreses
Són projectes transnacionals, estructurats i orientats als resultats on els socis comparteixen objectius comuns i treballen junts per impulsar la innovació, noves capacitats, el sentit de la iniciativa i mentalitats emprenedores.
Intenten assolir un o més dels objectius següents:
- Impulsar enfocaments nous, innovadors i multidisciplinaris de l’ensenyament i l’aprenentatge.
- Donar suport al desenvolupament de capacitats en els àmbits de la tecnologia profunda.
- Fomentar la creació de vivers d’empreses.
- Fomentar la responsabilitat social de les empreses.
- Estimular el sentit de la iniciativa i actituds, mentalitats i capacitats d’emprenedoria.
- Millorar la qualitat i la pertinència de les capacitats.
- Facilitar el flux i la co-creació de coneixements.
-
Desenvolupar i recolzar sistemes d’educació i formació.
Criteris de admissibilitat
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Los sol·licitants hauran de:
- Ser organitzacions públiques o privades;
- Ser institucions d’educació superior; proveïdors d’EFP; xarxes de proveïdors d’EFP; petites i mitjanes o grans empreses; instituts de recerca; ONGs; organismes públics locals, regionals o nacionals; organitzacions actives en l’àmbit de l’educació, la formació i la joventut; intermediaris que representen organitzacions o empreses d’educació, formació o joventut; organismes d’acreditació, certificació, reconeixement o qualificació; cambres de comerç, industria o laborals; cambres d’artesania, interlocutors socials europeus o nacionals; hospitals o altres institucions assistencials, també de cures de llarga durada; autoritats responsables de l’educació, la formació o l’ocupació a nivell regional o nacional; serveis d’ocupació; oficines nacionals d’estadística; agències de desenvolupament econòmic; associacions sectorials o professionals; consells sectorials sobre capacitats i organismes que faciliten orientació i assessorament professionals, serveis d’informació i serveis d’ocupació;
-
Estar establerts a un Estat membre de la UE o a un 3er país associat al Programa
- Perfil de les organitzacions participants
Han d’englobar un mínim de 4 Estats membres de la UE o 3ers països associats al Programa i implicar un mínim de 8 sol·licitants (beneficiaris, no entitats afiliades). Incloure almenys 3 agents del mercat de treball i almenys 3 proveïdors d’educació i formació como sol·licitants. A cada proposta han de figurar com a mínim 1 institució d’educació superior i un proveïdor d’EFP. Les entitats afiliades i els membres associats no es tenen en compte a efectes dels criteris mínims d’admissibilitat per a la composició del consorci i no poden ser coordinadors.
- Durada del projecte
Els projectes han de durar normalment 24 o 36 mesos (les pròrrogues estan permeses sempre i quan estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació).
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea de Educació i Cultura (EACEA) a través del Portal de Finançament i Licitacions. REF: ERASMUS-EDU-2024-PI-ALL-INNO-EDU-ENTERP
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Los sol·licitants podran presentar la sol·licitud fins el 7 de març a les 17hs.
Posada en marxa
A cada Aliança per a l’Educació i les Empreses s’hauria d’incloure almenys una de les següents activitats:
- Impulsar la innovació
- Desenvolupament del sentit de la iniciativa i mentalitats, competències i capacitats d’emprenedoria.
- Impuls del flux i l’intercanvi de coneixements entre l’educació superior, l’EFP, les empreses i la recerca.
-
Determinació de les necessitats del mercat relacionades amb la resiliència i de les professions emergents.
Criteris de concessió
- Pertinència del projecte (Màx. 25 punts)
- Qualitat del disseny i l’execució del projecte (màx. 30 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (màx. 25 punts)
-
Impacte (Màx. 20 punts)
Les sol·licituds hauran d’obtenir un mínim de 70 punts.
Normes de finançament. 1 milió d’euros (projectes de 2 anys), 1,5 milions d’euros (projectes de 3 anys).
Lot 2: Aliances per a la Cooperació Sectorial sobre Capacitats
El seu objectiu és crear nous enfocaments i models de cooperació estratègics per dur a terme solucions concretes de desenvolupament de capacitats en àmbits que posin en pràctica una de les accions principals de l'Agenda de Capacitats Europea a favor de la competitivitat sostenible, l'equitat social i la resiliència, el Pacte per les Capacitats.
Les Aliances per a la Cooperació Sectorial aspiren a abordar els dèficits de capacitats al mercat laboral que obstaculitzen el creixement, la innovació i la competitivitat en sectors o àmbits específics, mitjançant el desenvolupament d'intervencions a curt termini i estratègies a llarg termini.
Les propostes hauran d’incloure el disseny de programes de formació professional contínua que donin resposta a les necessitats urgents en matèria de capacitats de les persones en edat de treballar. També han d'incloure el desenvolupament de perfils professionals emergents i de qualificacions relacionades amb aquests, que han de cobrir fins als nivells superior i post secundari de l'educació i la formació professionals i el nivell terciari. A més, les propostes han d’implicar el disseny de plans d’estudis bàsics connexos i de programes d’educació i formació procedents a aquestes qualificacions.
Criteris d’admissibilitat
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Los sol·licitants hauran de ser:
- Membres registrats del Pacte per les Capacitats
- Organitzacions públiques o privades legalment establertes a un Estat membre de la UE o 3er país associat al Programa:
- Institucions d’educació superior
- Proveïdors d’EFP
- Xarxes de proveïdors d’EFP
- Petites i mitjanes empreses o grans
- Instituts de recerca
- Organitzacions no governamentals
- Organismes públics locals, regionals o nacionals
- Organitzacions actives en l’àmbit de l’educació, la formació i la joventut
- Intermediaris que representen a empreses u organitzacions en l’àmbit de l’educació, la formació o la joventut
- Organismes d’acreditació, certificació, reconeixement o qualificació
- Cambres de comerç, d’indústria o de treball, i d’oficis
- Interlocutors socials europeus o nacionals
- Hospitals o altres institucions assistencials
- Autoritats responsables de l’educació, la formació o l’ocupació a nivell regional o nacional
- Serveis d’ocupació
- Instituts nacionals d’estadística
- Agències de desenvolupament econòmic
- Associacions sectorials professionals
- Consells de capacitats sectorials
-
Organismes que faciliten orientació i assessorament professionals, serveis d’informació i serveis d’ocupació.
- Perfil de les organitzacions participants
Han d’englobar un mínim de 8 Estats membres de la UE o 3ers països associats al Programa i incloure com a mínim 12 sol·licitants. Aquests 12 han d'incloure almenys 5 agents del mercat de treball i almenys 5 proveïdors d'educació i formació com a sol·licitants. A cada proposta han de figurar com a mínim una institució d’educació superior i un proveïdor d’EFP. Les entitats afiliades i els membres associats no es tenen en compte als efectes dels criteris mínims d'admissibilitat per a la composició del consorci i no en poden ser coordinadors.
- Sectors o àmbits
Els 14 ecosistemes industrials:
1. Mobilitat, transport i automoció
2. Indústria tèxtil
3. Energies renovables
4. Electrònica
5. Comerç minorista
6. Construcció
7. Industria aeroespacial i defensa
8. Industries amb consum alt d’energia i baixes emissions de carboni
9. Turisme
10. Industria agroalimentària
11. Industries creatives i culturals
12. Sector digital
13. Proximitat i economia social
14. Salut
- Durada del projecte
Han de durar normalment 48 mesos (les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s'introdueixin mitjançant una modificació del conveni de subvenció).
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA) a través del Portal de Finançament i Licitacions. REF: ERASMUS-EDU-2024-PI-ALL-INNO-BLUEPRINT
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Els sol·licitants podran presentar la sol·licitud fins el 7 de març a les 17hs.
Posada en marxa
A les Aliances per a la Cooperació Sectorial sobre Capacitats, s’han de dur a terme les seguents activitats:
- Desenvolupament d’un enfocament estratègic per a la cooperació sectorial sobre capacitats
- Dissenyar plans d’estudis i programes de formació “bàsics” acordats a nivell sectorial a Europa
- Impartir els plans d’estudis i programes de formació bàsics
-
Dissenyar un pla d’acció a llarg termini per al desplegament progressiu dels resultats del projecte després de que aquest finalitzi.
Criteris de concessió
- Pertinència del projecte (màx. 25 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (màx. 30 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (màx. 25 punts)
-
Impacte (màx. 20 punts)
Les sol·licituds hauran d’obtenir un mínim de 70 punts.
Normes de finançament. 4 milions d’euros (projectes de 4 anys)
¿Cóm es determina l’import a preu fet del projecte?
Els sol·licitants hauran d’omplir un quadre pressupostari tenint en compte els aspectes següents:
a) El pressupost ha d’estar detallat, segons procedeixi, per beneficiari(s) i estar organitzat en paquets de treball coherents
b ) La proposta ha de descriure les activitats contemplades a cada paquet de treball
c) Els sol·licitants han d’incloure a la seva proposta un desglossament dels costos estimats, mostrant el percentatge que representi cada paquet de treball.
d) Els costos descrits poden cobrir els costos de personal, de viatge i estància, d’equips i la subcontractació, com també altres costos
Les propostes s'avaluaran segons els procediments habituals amb l'ajuda d'experts. Els experts avaluaran la qualitat de les propostes prenent com a referència els requisits definits a la convocatòria. El valor de l’import a preu fet es limitarà a un màxim del 80% del pressupost estimat.
Finalitzada l'avaluació, l'ordinador determinarà la quantia de l'import a preu fet tenint en compte les conclusions de l'avaluació.
ACCIÓ DE DESENVOLUPAMENT DE CAPACITATS EN L’ÀMBIT DE LA EDUCACIÓ SUPERIOR"
Aquesta acció promou projectes de cooperació internacional basats en associacions multilaterals entre organitzacions actives en l'àmbit de l'educació superior. Els resultats i les activitats s'han d'orientar de manera que beneficiïn els 3ers països no associats al Programa, així com les seves institucions i sistemes d'educació superior.
Objectius de l’acció
- Millorar la qualitat de l’educació superior i augmentar la seva pertinència per al mercat de treball i la societat;
- Millorar el nivell de competències, capacitats i potencial d’ocupació dels estudiants d’institucions d’educació superior mitjançant el desenvolupament de programes educatius nous, pertinents i innovadors;
- Promoure l’educació inclusiva, la igualtat, la equitat, la no discriminació i el foment de les competències cíviques a l’educació superior;
- Millorar l’ensenyament, els mecanismes d’avaluació per al personal i els estudiants d’institucions d’educació superior, la garantia de la qualitat, la gestió, la governança, la inclusió, la innovació, la base de coneixements, les capacitats digitals i d’emprenedoria, com també la internacionalització de les institucions d’educació superior;
- Augmentar les capacitats de les institucions d’educació superior, dels organismes responsables de l’educació superior i de les autoritats competents per modernitzar els seus sistemes d’educació superior, en particular en termes de governança i finançament, mitjançant el suport a la definició, l’aplicació i el seguiment dels processos de reforma;
- Millorar la formació del professorat i el desenvolupament professional permanent amb la finalitat d’influir a la qualitat a llarg termini del sistema educatiu;
- Estimular la cooperació institucional, el desenvolupament de capacitats i l’intercanvi de bones pràctiques;
-
Promoure la cooperació entre diferents regions del mon a través d’iniciatives conjuntes.
Impacte previst
- Modernització de les institucions d’educació superior, que no sols transferiran coneixements, si no que també crearan valor econòmic i social mitjançant la transferència dels seus resultats d’ensenyament i recerca a la comunitat o al país.
- Millora de l’accés a l’educació superior i de la seva qualitat, en particular per a les persones amb menys oportunitats i als països més pobres de les distintes regions.
- Augment de la participació de les institucions d’educació superior situades a zones remotes.
- Governança per a una elaboració i aplicació de polítiques eficaces i efectives en l’àmbit de la educació superior.
- Integració regional i establiment d’instruments de reconeixement i garantia de la qualitat comparables per a donar suport a la cooperació acadèmica i la mobilitat dels estudiants, el personal y els investigadors.
- Reforçament del vincle i la cooperació amb el sector privat mitjançant la promoció de la innovació i l’esperit emprenedor.
- Harmonització del mon acadèmic amb la millora de la ocupabilitat dels estudiants al mercat de treball.
- Augment del sentit de la iniciativa i de l’esperit emprenedor dels estudiants.
- Augment del nivell de competència digital dels estudiants i del personal.
- Apropiació institucional dels resultats del desenvolupament de capacitats en l’àmbit, garantint-ne així la sostenibilitat.
- Apropiació nacional mitjançant la experimentació i generalització de les pràctiques positives i de las millors pràctiques a l’educació superior.
-
Major capacitat i professionalitat per treballar al pla internacional: millora de les competències de gestió i de les estratègies d’internacionalització.
Prioritats de l’acció
- Pacte verd
- Transformació digital
- Integració dels migrants
- Governança, pau, seguretat i desenvolupament humà.
-
Creixement sostenible i ocupació
Objectius geogràfics
Els projectes es poden dur a terme de la següent manera:
- Projectes nacionals, projectes als que participen institucions d’un únic 3er país no associat al Programa
- Projectes plurinacionals (regionals) dins d’una única regió admissible
- Projectes plurinacionals als que participi més d’una regió admissible (interregional)
Capítols del Projecte
Capítol 1. Fomentar l’accés a la cooperació en l’àmbit de la educació superior
Activitats:
- Activitats destinades a millorar la capacitat administrativa i de gestió de les institucions d’educació superior destinatàries
- Activitats destinades a garantir una educació pertinent i d’alta qualitat
- Activitats destinades a augmentar l’accessibilitat dels estudiants i el personal amb menys oportunitats.
Capítol 2. Associacions per a la transformació en l’àmbit de l’educació superior
Innovació en l’àmbit de l’educació superior i promoció de la reforma de les institucions d’educació superior.
Activitats:
- Desenvolupament, proba i adaptació de plans d’estudi innovadors en termes de contingut.
- Desenvolupament, proba i aplicació de nous mètodes, eines i materials didàctics
- Introducció de reformes de tipus Bolonya a nivell institucional
- Introducció de sistemes de formació pràctica, períodes de pràctiques i estudi de casos reals a empreses i industries, que estiguin plenament integrats al pla d’estudis reconeguts i acreditats
- Introducció de sistemes de formació dual que connectin l’educació superior amb l’EFP secundari superior com a mitjà per estimular la ocupabilitat dels titulats
- Desenvolupament de solucions a qüestions complexes i innovació en productes i processos.
- Desenvolupament i posada a prova de solucions a demandes socials urgents no cobertes pel mercat i dirigides a grups vulnerables de la societat.
- Suport a la creació de centre, vivers d’innovació, transferència de tecnologia i empreses emergents, com també la integració de l’educació, la recerca i la innovació a nivell institucional, regional i nacional
- Desenvolupament i posada a proba de programes d’educació continua i activitats amb empreses i dins d’elles
- Sistemes de prova i assaig de mesures innovadores; intercanvis d’estudiants, investigadors, personal docent i personal d’empresa durant un temps limitat; incentivar la participació del personal de la empresa a la docència i la recerca
- Reforma dels sistemes i estructures de governança i gestió a nivell institucional
- Desenvolupament d’estratègies i instruments per a la internacionalització de les institucions d’educació superior i la seva capacitat per establir de forma eficaç xarxes en matèria de recerca, innovació científica i tecnològica
- Desenvolupament i posada a prova de solucions a demandes socials urgents no cobertes pel mercat i dirigides a grups vulnerables de la societat; resposta a reptes socials o relacionats amb canvis en termes d’actituds i valors, estratègies i polítiques, estructures i processos organitzatius, sistemes d’aplicació i serveis
- Desenvolupament de solucions a qüestions complexes i innovació en productes i processos
-
Desenvolupament, adaptació i subministrament d’eines i mètodes per a la millora de les capacitats, la avaluació/valoració, la professionalització i el desenvolupament professional del personal acadèmic i administratiu, per a la formació inicial dels professors i la formació professional permanent.
Criteris de admissibilitat: Capítols 1 i 2
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Els sol·licitants han de ser entitats jurídiques o privades que pertanyin a les següents categories:
- Institucions d’educació superior o organitzacions d’institucions d’educació superior.
-
Organitzacions o institucions actives al mercat de treball o en l’àmbit de l’educació, la formació i la joventut.
Han d’estar establertes a un Estat membre de la UE, un 3er país associat al Programa, un 3er país no associat al Programa d’una regió admissible. Només les institucions d’educació superior o organitzacions d’institucions d’educació superior poden ser coordinadores.
- Composició del consorci
Composició mínima:
- Projectes nacionals:
- Almenys 2 Estats membres de la UE o 3os països associats al programa; cada un ha d’incloure com a mínim una institució d’educació superior.
- Només un 3er país no associat al Programa que ha d’incloure almenys 2 institucions d’educació superior.
-
El nombre d’organitzacions participants procedents de 3ers països no associats ha de ser igual o superior al nombre d’organitzacions procedents d’Estats membres.
- Projectes plurinacionals
- Almenys 2 Estats membres de la UE o 3ers països associats al programa; cadascun ha d’incloure com a mínim una institució d’educació superior.
- Almenys 2 tercers països no associats al Programa; cadascun d’aquests ha d’incloure almenys a 2 institucions d’educació superior.
-
El número d’organitzacions participants procedents de 3ers països no associats ha de ser igual o superior al nombre d’organitzacions procedents d’Estats membres
- Lloc on es poden realitzar les activitats
Les activitats s’han de dur a terme als països de les organitzacions que participin en el projecte.
- Durada del projecte
Han de durar entre 24 i 36 mesos. Las pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació.
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA), a través del sistema de presentació electrònica del Portal de Finançament i Licitacions. CAP1 REF: ERASMUS-EDU-2024-CBHE; ident: ERASMUS-EDU-2024-CBHE-STRAND-1. CAP2 REF: ERASMUS-EDU-2024CBHE; ident: ERASMUS-EDU-2024-CBHE-STRAND-2
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Abans del 8 de febrer a les 17hs.
Capítol 3. Projectes de reforma estructural
Aquests projectes es centraran a:
- Promoure la cooperació i l’aprenentatge mutu amb les autoritats públiques nacionals i entre elles per fomentar la millora sistèmica i la innovació en el sector de la educació superior
- Promoure sistemes d’educació inclusius que puguin proporcionar les condicions adequades per a que els estudiants de distints orígens accedeixin a l’aprenentatge i triomfin, pel que s’ha de ser especialment atent amb les persones amb menys oportunitats
- Augmentar les capacitats de les institucions d’educació superior de 3ers països no associats al Programa dels organismes responsables de l’educació superior i de les autoritats competents mitjançant la seva participació a la definició, aplicació i seguiment dels processos de reforma per modernitzar els seus sistemes d’educació superior, especialment en termes de garantia de qualitat, governança i finançament.
-
Identificar sinèrgies amb les iniciatives de la UE en curs als 3ers països no associats al Programa a àmbits coberts per Erasmus+.
Criteris de admissibilitat: Capítol 3
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Els sol·licitants han de ser entitats jurídiques o privades que pertanyin a les següents categories:
- Institucions d’educació superior u organitzacions d’institucions d’educació superior
- Organitzacions o institucions actives al mercat de treball o en l’àmbit de l’educació, la formació i la joventut
Han d’estar establertes a un Estat membre de la UE, un 3er país associat al Programa, un 3er país no associat al Programa d’una regió admissible. Només les institucions d’educació superior o organitzacions d’institucions d’educació superior poden ser coordinadores.
- Composició del consorci
Composició mínima:
- Almenys 2 Estats membres de la UE o 3ers països associats al Programa, cadascun ha d’incloure un mínim d’una institució d’educació superior
- Almenys un 3er país no associat al programa admissible; cada país ha d’incloure un mínim de 2 institucions d’educació superior i l’autoritat nacional competent.
-
El nombre d’organitzacions participants procedents de 3ers països no associats ha de ser igual o superior al nombre d’organitzacions procedents d’Estats membres de la UE i de 3ers països
- Lloc on es realitzaran les activitats
Les activitats s’hauran de dur a terme als països de les organitzacions participants en el projecte.
- Durada del projecte
Han de durar normalment entre 36 o 48 mesos. Les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació.
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA) a través del sistema de presentació electrònica del Portal de Finançament i Licitacions REF: ERASMUS-EDU-2024-CBHE; id: ERASMUS-EDU-2024-CBHE-STRAND-3
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Abans del 8 de febrer a les 17hs
Criteris d’adjudicació aplicables a tots els capítols.
Etapa 1.
- Pertinència del projecte (màx. 30 punts)
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (màx. 30 punts)
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (màx. 20 punts)
- Sostenibilitat, impacte i difusió dels resultats esperats (màx. 20 punts)
Per optar al finançament, les propostes hauran d’obtenir almenys 60 punts.
Etapa 2.
Només es tindran en compte amb vistes a rebre finançament de la UE els projectes que hagin superat amb èxit la consulta a la Delegació o Delegacions de la UE.
Creació d’un projecte.
Hauran de tenir-se en compte els següents aspectes:
- Compromís de les institucions associades al projecte
- Anàlisi de les necessitats
- Execució i seguiment. Tenir en compte els següents elements:
a. Modernització/nous plans d’estudis
b. Participació dels estudiants
c. Mobilitat del personal i dels estudiants
d. La garantia de la qualitat
e. Equips
f. Impacte i sostenibilitat
Normes de finançament. La quantia de l’import únic a preu fet es determinarà per a cada subvenció d’acord al pressupost estimat de l’acció presentat pel sol·licitant.
La subvenció de la UE per projecte és la següent:
- Capítol 1: entre 200.000 i 400.000 euros per projecte
- Capítol 2: entre 400.000 i 800.000 euros per projecte
-
Capítol 3: entre 600.000 i 1.000.000 euros per projecte
Com es determina l’import a preu fet del projecte?
Els sol·licitants hauran d’emplenar un quadre pressupostari tenint en compte els següents aspectes:
a) El pressupost ha d’estar detallat, segons procedeixi, per beneficiari(s) i estar organitzat en paquets de treball coherents.
b) La proposta ha de descriure les activitats contemplades a cada paquet de treball.
c) Els sol·licitants han d’incloure a la seva proposta un desglossament dels costos estimats, mostrant el percentatge que representa cada paquet de treball.
d) Els costos descrits poden cobrir les despeses de personal, de viatge i estància, d’equips i la subcontractació, com també altres costos.
e) Els costos dels equips han de representar un màxim del 35% de la subvenció de la UE concedida i la subvenció de la UE cobrirà el 100% dels costos subvencionables.
f) La subcontractació ha de representar un màxim del 10% de la subvenció de la UE concedida
g) No es permet el suport financer a 3eres parts.
h) Se permeten els costos del personal voluntari que participa al projecte. Adoptaran la forma de costos unitaris.
i) No es permeten els costos unitaris de pimes.
Les propostes s'avaluaran segons els procediments habituals amb l'ajuda d'experts. Els experts avaluaran la qualitat de les propostes prenent com a referència els requisits definits a la convocatòria. Els èxits del projecte s'avaluaran a partir dels resultats realment obtinguts. El mecanisme de finançament permetrà centrar l'interès en els resultats en lloc dels insums, posant èmfasi en la qualitat i el grau d'assoliment dels objectius mesurables.
També es donen desenvolupament de capacitats en l'àmbit de l'educació i la formació professionals (EFP), en l’àmbit de la joventut i en l'àmbit de l'esport. També hi ha els esdeveniments esportius europeus sense ànim de lucre.
K3
JOVENTUT EUROPEA UNIDA – KA3
Els projectes d’aquesta acció tenen com a objectiu crear xarxes que promoguin associacions regionals, que se gestionaran amb la cooperació de joves de tota Europa.
Objectius
Tenen per objecte estimular la cooperació, de manera que es permeti als joves de tota Europa establir projectes conjunts, organitzar intercanvis i promoure iniciatives de formació a través d’activitats presencials i en línia.
Objectius específics
- La promoció i el desenvolupament d'una cooperació estructurada més transnacional, en línia i fora de línia, entre diferents organitzacions juvenils per crear o reforçar associacions centrades en la solidaritat i la participació democràtica inclusiva de tothom en un context d'entrada de les estructures socioeconòmiques i en consonància amb l'Estratègia de la UE per a la joventut 2019-2027, les Metes de la Joventut Europea, el Diàleg de la UE amb la Joventut i l'Any Europeu de la Joventut 2022
- La promoció dels 6 valors fonamentals de la UE que formen els fonaments de la nostra societat: el respecte de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, lEstat de Dret i el respecte dels drets humans, inclosos els de les minories.
- Organitzacions juvenils que participen en iniciatives per animar els joves a participar en el procés democràtic i en la societat mitjançant l'organització de cursos de formació, i donar a conèixer les similituds entre els joves europeus i fomentar la discussió i el debat sobre la seva relació amb la UE, els valors i els fonaments democràtics. Això inclou l'organització d'actes amb vista a les eleccions al Parlament Europeu 2024 i més enllà, la promoció de la participació dels grups de joves infrarepresentats a la política, les organitzacions juvenils i altres organitzacions de la societat civil mitjançant la participació de joves amb menys oportunitats, com els joves vulnerables i desfavorits des del punt de vista socioeconòmic.
- Noves maneres d'apoderar les organitzacions juvenils, donant suport a formes innovadores de cooperació i creació, desenvolupament i gestió de xarxes. Pot abastar la millora de la col·laboració entre les organitzacions juvenils en un context digital a través de mètodes d'aprenentatge no formal i models organitzatius com a modes alternatius d'intercanvi i ajut mutu.
-
Enfortir la dimensió europea de les activitats de les organitzacions juvenils de base, especialment les activitats sobre com viure millor junts i ajudar a dissenyar futures formes de vida sostenibles a escala transnacional.
Activitats
L'acció va dirigida a ONG (sense fins de lucre) i organismes públics que proposin projectes amb capacitat per mobilitzar els joves en associacions que abastin diferents països i regions dins dels Estats membres, així com per contribuir al desenvolupament i l'aplicació de la ONG Estratègia de la UE per a la Joventut.
Les activitats de mobilitat per a joves poden constituir un component clau dels projectes de l’acció Joventut Europea Unida. Aquesta mobilitat ha d'oferir intercanvis transfronterers i oportunitats de formació no formal o informal per a joves de tot Europa que puguin preparar-se i recolzar-se a través de fòrums en línia per contribuir als objectius d'aquesta acció.
Criteris d’admissibilitat
- ¿Qui pot presentar una sol·licitud?
Per ser admissibles, hauran de:
- Ser entitats jurídiques;
- Estar establerts a un Estat membre de la UE o a un 3er país associat al Programa;
- Ser ONG que treballin en l’àmbit de la joventut;
- Ser autoritats públiques locals, regionals o nacionals;
-
Les empreses públiques o privades, petites, mitjanes o grans empreses, incloses les empreses socials, també poden participar, però no com a coordinadores.
Els beneficiaris poden ser, per exemple:
- Una ONG, una associació o una organització sense ànim de lucre;
- Un consell de la joventut nacional;
- Una autoritat pública local, regional o nacional;
- Una institució educativa o de recerca;
-
Una fundació.
- Perfil de les organitzacions participants
Les propostes hauran de ser presentades per un consorci d’un mínim de 5 sol·licitants d’almenys 5 Estats membres de la UE o 3ers països associats al Programa.
- Lloc on es poden realitzar les activitats
Les activitats s’han de dur a terme a un Estat membre de la UE o un 3er país associat al Programa.
- Durada del projecte
Els projectes hauran de durar normalment 24 mesos. Les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació.
- S’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Una mateixa organització només pot presentar una sol·licitud dins del termini establert. Ref: ERASMUS-YOUTH-2024-YOUTH-TOG.
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Abans del 7 de març a les 17hs.
Posada en marxa d’un projecte.
Un projecte de l’acció Joventut Europea Unida consta de 4 fases:
1) Determinació i inici del projecte: detectar un problema, necessitat o oportunitat que es pugui abordar a través de la idea de projecte en el context de la convocatòria; definir les activitats clau i els principals resultats que cal esperar; identificar les parts interessades i possibles socis; formular l'objectiu o els objectius del projecte; garantir que el projecte estigui alineat amb els objectius estratègics de les organitzacions participants; dur a terme un cert grau de planificació inicial perquè el projecte pugui començar de manera adequada i reunir la informació necessària per avançar.
2) Preparació, disseny i planificació: especificar l’abast del projecte i definir un enfocament apropiat; decidir sobre el calendari de realització de les tasques previstes; calcular els recursos necessaris; definir uns objectius i indicadors d’impacte adequats (específics, quantificables, realitzables, pertinents i acotats en el temps); definir els resultats del projecte; desenvolupar el programa de treball, els formats de les activitats, la repercussió prevista i el pressupost global estimat; preparar un pla d'execució que inclogui els aspectes estratègics de la governança del projecte, el seguiment, el control de qualitat, l'elaboració d'informes i la difusió de resultats; establir disposicions pràctiques i confirmar el grup o grups destinataris de les activitats previstes; establir acords amb els socis i redactar la proposta, etc.
3) Execució i seguiment de les activitats: Dur a terme el projecte d’acord amb els plans establerts, complint amb l’elaboració d’informes i comunicació; fer un seguiment de les activitats en curs i avaluar els resultats del projecte, comparant-los amb els previstos; detectar qualsevol desviació respecte al pla i adoptar les mesures, abordant els problemes i els riscos que sorgeixin; detectar els aspectes no conformes a les normes de qualitat establertes i adoptar mesures correctives.
4) Revisió i avaluació d’impacte: avaluar els resultats del projecte comparant-los amb els seus objectius i els seus plans d’execució; avaluar les activitats i el seu impacte a distints nivells, posar en comú i fer ús dels resultats del projecte.
Aspectes horitzontals que s’han de tenir en compte per desenvolupar un projecte:
- Sostenibilitat mediambiental.
- Inclusió i diversitat.
- Dimensió digital.
- Valors comuns, compromís i participació cívics.
Criteris de concessió
- Pertinència del projecte (màx. 30 punts).
- Qualitat del disseny i la execució del projecte (màx. 30 punts).
- Qualitat de l’associació i dels mecanismes de cooperació (màx. 20 punts).
- Impacte (màx. 20 punts).
Per poder optar al finançament s’ha d’arribar a un mínim de 60 punts.
Impacte previst
Com a norma general, i dins dels límits fixats pels marcs jurídics nacionals i europeus en vigor, els resultats s'han de posar a disposició en forma de recursos educatius oberts, així com a les plataformes professionals, sectorials o de les autoritats competents pertinents. La proposta ha de descriure com es posaran a disposició i promouran lliurement les dades, materials, documents i activitats de mitjans audiovisuals i xarxes socials produïts a través de llicències obertes, i no contindrà limitacions desproporcionades.
Normes de finançament. L'import serà fixat per l'autoritat atorgant sobre la base del pressupost estimat del projecte, el resultat de l'avaluació i un percentatge de finançament del 80%. Contribució màxima de la UE per projecte: 500.000 euros.
Com es determina l’import a preu fet?
Els sol·licitants hauran d’emplenar un quadre pressupostari tenint en compte els aspectes següents:
a) El pressupost ha d’estar detallat, quan escaigui, per beneficiari(s) i estar organitzat en paquets de treball coherents
b) La proposta ha de descriure les activitats contemplades a cada paquet de treball.
c) Els sol·licitants han d’incloure a la seva proposta, un desglossament dels costos estimats, que mostri el percentatge que representi cada paquet de treball
d) Els costos descrits poden cobrir les despeses de personal, de viatge i estància, d’equips i la subcontractació, com també d’altres.
Les propostes s'avaluaran segons els procediments habituals amb l'ajuda d'experts. Els experts avaluaran la qualitat de les propostes prenent com a referència els requisits definits a la convocatòria. Els èxits del projecte s'avaluaran a partir dels resultats realment obtinguts. El mecanisme de finançament permetrà centrar l'interès en els resultats en lloc dels insums, posant èmfasi en la qualitat i el grau d'assoliment dels objectius mesurables.
Accions Jean Monnet
Les accions Jean Monnet a l'educació superior donen suport a l'ensenyament i la recerca en l'àmbit dels estudis sobre la Unió Europea al món.
Els estudis fan referència a l'ensenyament, l'aprenentatge i la recerca sobre la Unió Europea, la seva història, els seus objectius, les seves estructures, les seves funcions o les seves polítiques.
En el cas de les polítiques de la UE, les accions Jean Monnet han de contribuir a difondre coneixements sobre com aquestes polítiques poden beneficiar la vida quotidiana dels ciutadans a la UE o a l'estranger, o com poden influir en el sistema d'elaboració de polítiques , en àmbits similars, ja sigui a escala de l'Estat membre o a l'estranger, a escala nacional, regional o mundial.
Objectius de les accions
Les accions Jean Monnet d’ensenyament i recerca:
1. Promouen la excel·lència a l’ensenyament i la recerca en l’àmbit dels estudis sobre la Unió Europea a tot el mon i faciliten el desenvolupament professional dels estudis sobre la UE per a la propera generació;
2. Fomenten el diàleg entre el mon acadèmic i la societat, inclosos els responsables polítics locals, regionals, estatals i de la UE, els funcionaris, els agents de la societat civil, els representants dels distints nivells educatius i dels mitjans de comunicació;
3. Generaran coneixements i idees que donin suport a la formulació de polítiques de la UE i enforteixin el paper de la UE a Europa i al mon globalitzat;
4. Arribaran a un públic més ampli i difondran el coneixement sobre la UE a la societat, apropant la UE al públic en general;
5. Intentaran fer servei com a vector de diplomàcia pública cap a 3ers països no associats al Programa, alhora que es fomenten els valors de la UE i es millora la visibilitat del que representa pretén aconseguir.
Posada en marxa
Las accions Jean Monnet han d’adoptar una de les formes següents: Mòduls, càtedres i centres d’excel·lència.
- Els mòduls són cursos o programes docents breus en l'àmbit dels estudis sobre la UE que s'ofereixen dins una institució d'educació superior. La durada mínima és de 40 hores lectives per curs acadèmic durant 3 anys. Els mòduls es poden focalitzar amb una disciplina determinada dels estudis sobre la UE o adoptar un enfocament multidisciplinari. També poden adoptar la forma de programes especialitzats o d’estiu de curta durada.
- Les càtedres són llocs docents especialitzats en estudis sobre la UE per a professors universitaris de 3 anys de durada. El titular ha de ser un únic professor, que ha d’impartir mínim 90 hores lectives per curs acadèmic. La càtedra podrà comptar a més amb un equip per donar suport i millorar les activitats, inclosa la impartició d'hores lectives addicionals.
-
Els centres d'excel·lència són centres de referència de competència i de coneixements sobre temes relacionats amb la UE. Han de reunir els coneixements especialitzats i les competències d'experts d'alt nivell amb l'objectiu de desenvolupar sinèrgies entre les diferents disciplines i els recursos dels estudis europeus.
Es demana als beneficiaris Jean Monnet que organitzin activitats i actes que garanteixin l’obertura a responsables polítics, funcionaris públics, la societat civil i el públic en general.
Criteris d’admissibilitat dels mòduls Jean Monnet
- Qui pot presentar una sol·licitud?
Els sol·licitants hauran de:
- Ser una institució d’educació superior;
-
Estar establerts a un Estat membre, un 3er país associat al Programa o un 3er país no associat.
- Activitats admissibles
Els mòduls s'han d'impartir durant un mínim de 40 hores lectives per curs acadèmic en l'àmbit dels estudis sobre la UE. Es considera que les hores lectives comprenen hores de contacte directe en el context de classe grupals, seminaris i tutories, i poden incloure qualsevol de les possibilitats anteriors en format d’aprenentatge a distància, però no inclouen l’ensenyament individual ni la supervisió. S´admeten els cursos d´estiu.
- Lloc on es poden realitzar les activitats
Les activitats s’han de dur a terme als països admissibles.
- Durada del projecte
Han de durar normalment 36 mesos. Les pròrrogues estan permeses sempre que estiguin degudament justificades i s’introdueixin mitjançant una modificació del conveni de subvenció.
- On s’ha de presentar la sol·licitud?
A l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura (EACEA). Ref: ERASMUS-JMO-2024-MODULE.
- Quan s’ha de presentar la sol·licitud?
Abans de l’1 de febrer a les 17hs.
Serveis IRIE
- Consulta sobre Projectes internacionals de cooperació en Educació Superior. Consultes genèriques sobre temes relacionats amb projectes internacionals de cooperació en educació superior.
- Preparació i assessorament de propostes de projectes. Si desitja fer una proposta de projecte de cooperació internacional, amb una antelació mínima d’un mes respecte de la data límit de presentació de sol·licituds establerta a la convocatòria.
- Comunicació, alta projectes, gestió i justificació.
- Sol·licitud de recursos alliberats disponibles després de la justificació plena de projectes de cooperació internacional.
- Sol·licitud de projecte d’internacionalització a càrrec dels recursos alliberats disponibles.
- Incidències en la sol·licitud de certificats/informes de projectes de cooperació internacional
- Suport i seguiment en la justificació de les despeses davant de l’Agencia Nacional (SEPIE)
- Tramitació i concreció de reunions d’equips de treballs amb els partners dels projectes.
-
Elaboració de Jornades Europees.
Links importants:
Convocatòria Erasmus+ 2024: http://sepie.es/doc/convocatoria/2024/convocatoria_EACA072023_es.pdf
Sepie: http://sepie.es/convocatoria/index.html#
Guia del programa Erasmus + : https://erasmus-plus.ec.europa.eu/sites/default/files/2023-11/2024-Erasmus%2BProgramme-Guide_ES.pdf
La plataforma de resultats dels projectes Erasmus+: https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects
La plataforma europea d’educació escolar i eTwinning: https://school- education.ec.europa.eu/es/
SELFIE, reflexió personal sobre un aprenentatge efectiu mitjançant el foment de la innovació a través de tecnologies educatives: https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital_es
HEINNOVATE: https://heinnovate.eu/en
Projectes internacionals del programa Erasmus+
Projectes IRIE
FENIX – Fostering organizational resilience and adaptative management in enterprises |
CHARLIE – Challenging Bias in Big Data user for AI and Machine Learning
|
Projectes UIB