Seminari de recerca IRIE
El dia 18 de desembre, a les 13:30 hores a la Sala de Reunions de l'IRIE, Edifici Guillem Cifrede Colonya Bloc C-210, se celebrarà un nou Seminari de Recerca a l'IRIE, tant en modalitat presencial com en línia a càrrec de Faisury Daza Ortiz, docent colombiana amb 26 anys d’experiència, llicenciada en Ciències Naturals i Educació Ambiental, màster en Desenvolupament Sostenible i doctora en Gerència Educativa (Magna Cum Laude). Actualment, candidata a doctora en Ciències Socials per la Universidad de Manizales. Ha participat en seminaris internacionals i ha rebut diversos reconeixements pel seu compromís pedagògic i foment de la ciència en infants i joves..
Resum del seminari:
Les percepcions dels infants i joves escolaritzats sobre la ciència escolar, la imatge del científic i la ciència com a professió s’han constituït en un camp d’estudi que ha identificat factors influents com l’edat, el gènere, el curs escolar, la ubicació geogràfica del centre educatiu, el nivell socioeconòmic, la família i els processos d’ensenyament des de la formació científica del professor, la planificació i l’execució de les seves classes. En la pràctica, s’han detectat poques activitats i materials didàctics que motivin la participació, l’experimentació i la reflexió necessàries per a un aprenentatge significatiu. Això ha generat actituds desfavorables que es reflecteixen en els resultats de les proves estandarditzades nacionals i internacionals, així com en el desinterès per cursar assignatures optatives en CiT durant l’educació secundària o per escollir carreres relacionades amb aquestes àrees com a formació professional o opció laboral, fet que ha provocat una disminució progressiva del nombre d’investigadors, de la producció i de la generació de coneixement científic.
Aquesta problemàtica ha portat a implementar a Colòmbia dos programes de llarga trajectòria: el programa Ondas i les Tecnoacademies, amb escenaris equipats amb tecnologia per desenvolupar projectes amb gamificació que enforteixen les capacitats en CiT, el desenvolupament del pensament científic i la resolució de problemes. Aquests programes busquen impactar el rendiment escolar, la transferència i apropiació del coneixement, i les vocacions científiques dels estudiants d’educació secundària i mitjana, destacant el valor de les actituds positives envers la CiT com una disposició que afavoreix l’èxit escolar.
Inscripcions al següent formulari
Sobre la ponent:
La Dra. Faisury Daza Ortiz Docent colombiana amb 26 anys d'experiència en el servei educatiu oficial. Llicenciada en Educació Bàsica amb èmfasi en Ciències Naturals i Educació Ambiental, Màster en Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient, i Doctora en Gerència i Política Educativa amb qualificació Magna Cum Laude. Actualment, és candidata a Doctora en Ciències Socials, Infància i Joventut per la Universidad de Manizales i el Centre d'Estudis Avançats en Infància i Joventut (CINDE) de Colòmbia.
Ha participat en seminaris internacionals com “Capacitat de reducció de la pobresa en la reconstrucció de Colòmbia després dels conflictes” amb l'Agència de Cooperació Presidencial a la Xina (2018) i en diverses ponències sobre foment de la ciència i la tecnologia en infants i joves.
Per la seva tasca docent, ha rebut reconeixements com el “Llapis d’Or”, la medalla “Stellia Quintero Orejuela”, i distincions del Ministeri d'Educació Nacional de Colòmbia en esdeveniments com la “Nit de l'Excel·lència” i “Bones Pràctiques Docents”, amb intercanvi d'experiències pedagògiques a la Secretaria d’Educació de Minas Gerais, Brasil.