Seminari de recerca IRIE
El dia 8 de gener, a les 13:30 hores a la Sala de Reunions de l'IRIE, Edifici Guillem Cifrede Colonya Bloc C-210, se celebrarà un nou Seminari de Recerca a l'IRIE, tant en modalitat presencial com en línia a càrrec de Angélica Mateus Moreno, logopeda per la Universidad Nacional de Colòmbia, especialista en Neuropsicopedagogia i Màster en Neurociències. Actualment, cursa el Doctorat en Educació a la UIB amb una beca del Ministeri de Ciència i Innovació. La seva investigació se centra en les dificultats de llenguatge i aprenentatge, la regulació emocional i l’assetjament escolar, i forma part del grup I+DElab, on estudia la relació entre llenguatge, cognició i regulació emocional en infants i adolescents.
Resum del seminari:
L'aprenentatge implícit de regularitats es coneix com a aprenentatge estadístic (AE). En investigacions recents, s'ha observat que els infants amb dificultats de lectura, com la dislèxia, presenten un rendiment inferior en aquest tipus de tasques, especialment en llengües amb ortografies profundes com l'anglès. No obstant això, la relació entre l'AE i la dislèxia en ortografies més transparents, com el castellà, encara és poc explorada. En aquestes ortografies, les correspondències entre grafemes i fonemes són més consistents, fet que podria requerir menys estratègies implícites per a la lectura.
Aquest estudi examina l'AE en 50 infants, d'entre 9 i 12 anys, amb i sense dislèxia. Per a això, es van construir quatre tasques en dues modalitats (auditiva i visual) i amb dos tipus d'estímuls (verbals i no verbals), analitzant tant la precisió com el temps de resposta dels participants.
En la presentació, es debatran els principals resultats de la investigació i les implicacions de l'AE com un mecanisme clau per entendre els processos vinculats a l'adquisició de la lectura en infants amb dislèxia.
Inscripcions al següent formulari
Sobre la ponent:
La doctoranda Angélica Mateus Moreno és logopeda per la Universidad Nacional de Colòmbia, especialista en Neuropsicopedagogia per la Universidad de Manizales i Màster en Neurociències per la Universidad Nacional de Colòmbia. Actualment, està realitzant el Doctorat en Educació a la UIB amb una beca atorgada pel Ministeri de Ciència i Innovació per a la formació d'investigadors amb contracte predoctoral al Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació.
Entre els seus interessos investigadors es troben les dificultats de llenguatge i aprenentatge, els processos cognitius vinculats a l'aprenentatge, la regulació emocional i l'assetjament escolar. És membre del grup d'investigació I+DElab, on investiga la relació entre el llenguatge, la cognició i els processos de regulació emocional en infants i adolescents amb dificultats de llenguatge.