• L’Observació Entre Iguals impacta

positivament en el desenvolupament

professional en facilitar la transferència de

l’aprenentatge a l’actuació docent

  • Els qui segueixen aquest patró,

que combina la reflexió individual amb

la col·laborativa, formulen objectius de més

qualitat.

  • Els docents veuen l’Observació Entre Iguals

com una pràctica per construir cultura de col·laboració.

 

Aquestes són algunes de les conclussions de l’informe de resultats de la recerca  ”Observació entre iguals com a desenvolupament professional docent: cap a una cultura col·laborativa a centres de primària i secundària (PID2020-113719RB-100)”, finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació en la convocatòria de Projectes I+D+i 2020 i desenvolupada per investigadors del Grup de Recerca Escola Inclusiva i Diversitat de l’IRIE conjuntament amb investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona

L’observació entre iguals (OEI) és un model d’observació recíproc i simètric que busca millorar el desenvolupament professional docent mitjançant l’aprenentatge entre iguals. Es tracta de parelles de docents, amb graus d’experiència i estatus similars, que acorden observar-se mútuament un o diversos aspectes pedagògics de la seva acció a l’aula. Aquests recullen evidències de la pràctica que són utilitzades per donar i rebre feedback constructiu que permeti la reflexió i la concreció d’objectius de millora de la pràctica d'ambdós docents.

L'objectiu general de la proposta era analitzar l'efectivitat de la pràctica d'observació entre iguals (OEI) per a la millora del desenvolupament professional docent (DPD) i oferir recursos i guies per a la seva utilització efectiva als centres educatius de primària i secundària, amb el propòsit d'ajudar a generar una cultura més col·laborativa que promogui l'aprenentatge docent entre iguals. Per això es concreten els següents objectius específics:

  • Objectiu 1: Analitzar l'impacte de l'OEI a l'agència docent i a les percepcions dels docents respecte del rol de la col·laboració entre iguals per al DPD i institucional.
  • Objectiu 2: Identificar quin tipus de feedback afavoreix la reflexió sobre la pràctica docent (concreció d'objectius de millora de la pràctica docent) i el seu impacte en la disminució de les resistències a l'OEI.
  • Objectiu 3: Analitzar si l'OEI afavoreix l'emergència d'objectius de millora de la pràctica docent.
  • Objectiu 4: Analitzar si els objectius de millora docent generats durant el procés d'OEI es transfereixen a la pràctica del docent.
  • Objectiu 5: Conèixer les percepcions dels docents sobre les dificultats i els beneficis del procés d'OEI.
  • Objectiu 6: Analitzar les característiques de les parelles d'OEI eficaces i descriure les implicacions per a una pràctica efectiva d'OEI com a mecanisme de DPD.

La recerca s'ha dut a terme entre els cursos escolars 2021-22 i el 2023-24 en centres organitzats a la Xarxa de Competències del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i centres educatius del govern de les Illes Balears, amb un total de 572 docents.

Al següent enllaç podeu ampliar la informació sobre la recerca, sobre altres aspectes de l’OEI i descarregar-vos l’informe de resultats

https://www.observacioentreiguals.com/