Seminari de recerca IRIE
El dia 4 de desembre, a les 13:30 hores a la Sala de Reunions de l'IRIE, Edifici Guillem Cifrede Colonya Bloc C-210, se celebrarà un nou Seminari de Recerca a l'IRIE, tant en modalitat presencial com en línia a càrrec de Mariona Pascual, professora distingida Beatriz Galindo del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació. La seva recerca se centra en el desenvolupament del llenguatge, específicament en la detecció de dificultats i en els marcadors del desenvolupament cognitiu.
Resum del seminari:
Els escriptors immadurs es veuen restringits pels processos d'escriptura a mà, els quals no estan ben automatitzats fins als 14 anys (Berninger et al., 1992; Chartrel i Vinter, 2004; Limpo et al., 2017). Investigar la naturalesa dels processos d'escriptura ens ha de permetre entendre millor els factors clau del desenvolupament de l’escriptura a mà. Aquest estudi explora les pauses dins d'una tasca senzilla, que pot permetre identificar marcadors de dificultats d'escriptura a nivell de procés. Els estudiants (N = 83; 67 de desenvolupament típic - 16 amb dificultats d'escriptura) van escriure l'alfabet amb Smartpens, els quals permeten registrar les pauses durant la tasca. Amb un model multinivell de classificació creuada (CCLMM) vam identificar factors dins i entre lletres, així com entre estudiants, tot controlant per les característiques de lletres. Els nens amb dificultats d'escriptura mostraven dificultats a nivell micro, i van necessitar parar durant més temps durant més temps, tot i que fer un nombre similar de pauses per lletra, una prova convincent que processos bàsics com l’escriptura a mà poden ser una de les arrels específiques de dificultats d'escriptura.
Inscripcions al següent formulari
Sobre la ponent:
La Dra. Mariona Pascual és professora distingida Beatriz Galindo del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació. La seva recerca se centra en el desenvolupament del llenguatge, específicament en la detecció de dificultats i en els marcadors del desenvolupament cognitiu, així com en la generació d'intervencions educatives basades en evidència empírica, a partir d'una integració multidisciplinària de la psicolingüística, l'educació i les ciències cognitives. Es va graduar Cum Laude del Doctorat en Educació (UAB; 2020) amb una tesi sobre els marcadors textuals, cognitius i de processament per detectar dificultats d’escriptura dins l’aula. Entre 2021 i 2024 va realitzar una estada postdoctoral al Centre de Recerca en Ciències Psicològiques de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Lisboa on es va consolidar en tècniques de psicologia experimental (comportamentals, d'escriptura amb Smartpens, d'EEG i Eye-Tracking).