El 14 de maig, a les 13:30 hores (hora espanyola) es celebrarà el setzè seminari de recerca IRIE: Grammatical development in early multilingualism: evidence from Heritage Russian in Spain a càrrec d’Anastasiia Ogneva. El seminari es durà a terme de forma telemàtica a través de la plataforma Zoom.

Sobre la ponent:

Anastasiia Ogneva és lingüista i doctora en Psicología. Actualment, és investigadora postdoctoral Marie Skłodowska-Curie a la UiT – The Arctic University of Norway y professora ajudant doctora al Departament de la Psicología Evolutiva i de la Educació a la Universitat de Santiago de Compostela. La seva investigació es centra en com els nens bilingües adquireixen i processen el llenguatge, amb una especial atenció cap a les estructures morfosintàctiques, como el gènere gramatical. Ha publicat diversos articles i capítols que tracten sobre el llenguatge infantil, l’adquisició de segones llengües i el desenvolupament lingüístic en infants prematurs, i ha presentat els seus treballs a congressos internacionals. A més del processament i adquisició del llenguatge, els seus interessos d’investigació inclouen els trastorns del llenguatge (TEL/TDL) i altres trastorns del neurodesenvolupament. 

Resum del seminari:

Investigacions recents destaquen la necessitat d’una comprensió més profunda de la competència lingüística i el seu desenvolupament en el bilingüisme i el multilingüisme a llengües d’herència. Els parlants de llengües d’herència (Heritage Speakers, HSs) presenten una ampla gama d’habilitats lingüístiques, influenciades por diverses experiències. El projecte Adquisició i Processament Multilingüe (MAP): Rus d’Herència a Espanya explora la gramàtica del rus com a llengua d’herència (LE) en el context sociolingüístic espanyol, poc estudiat, centrant-se en les etapes primerenques i inestables del desenvolupament multilingüe i en els patrons d’interacció interlingüística. MAP investiga com els  infants de 5 a 10 anys adquireixen i processen el llenguatge, en particular com usen el coneixement gramatical en desenvolupament i accedeixen als mecanismes morfosintàctics de les dues llengües coexistents, el rus i l’espanyol. L’estudi inclou tasques de producció i processament dissenyades per examinar els efectes de la proximitat lingüística, els factors experiencials i la influència interlingüística. Aquesta presentació descriu el marc metodològic del projecte MAP i comparteix les troballes preliminars. En teoria, MAP promou models de gramàtica de llengües d’herència i contribueix a la investigació sobre l’adquisició de llengües d’herència al considerar tant les llengües minoritàries com les majoritàries. A nivell social, les troballes donaran suport a estratègies educatives basades en la evidencia e informaran polítiques rellevants per a les comunitats de parlants d’herència a tota Europa. Al abordar una esquerda existent als estudis sobre bilingüisme, MAP ofereix una perspectiva crucial sobre els mecanismes del desenvolupament primerenc del multilingüisme.

Inscripcions al següent formulari